Levica Srbije kritikuje “Vučićevu Srbiju 1998. i 2016. godine”

Levica Srbije kritikuje “Vučićevu Srbiju 1998. i 2016. godine”

03/06/2016 Off By

 

Zakonom o obrazovanju iz devedesetih ukinuta je autonomija univerziteta, a neograničeni upravljač je postala Vlada koja je postavljala i smenjivala rektore i dekane, kao i članove upravnih odbora fakulteta i univerziteta, jer su u to vreme upravni odbori bili organi upravljanja fakulteta, odnosno univerziteta


LEVICA Srbije podseća da su 2. juna, 1998. godine, od strane policije brutalno pretučeni studenti koji su se, izražavajući nezadovoljstvo zbog novog Zakona o obrazovanju, kretali ka zgradi vlade.

Vrlo je simptomatično to što je u vreme važenja ovog Zakona, baš kao i danas, Aleksandar Vučić imao veliki uticaj na dešavanja u zemlji, što mnogo govori o njegovom načinu sagledavanja društvenih problema i tretiranju konflikata i građana. Naime, Aleksandar Vučić tada je bio ministar informisanja, kao i član Upravnog odbora beogradskog univerziteta, ali i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pomenutim Zakonom tada je ukinuta autonomija univerziteta, a neograničeni upravljač je postala Vlada koja je postavljala i smenjivala rektore i dekane, kao i članove upravnih odbora fakulteta i univerziteta, jer su u to vreme upravni odbori bili organi upravljanja fakulteta, odnosno univerziteta.

Simptome potrebe da se nametne apsolutna vladavina manjine, a čak i samo najužeg kruga podobnih političara, prepoznajemo i danas, u nasilnim i skandaloznim smenama urednika Radio televizije Vojvodine, te u javnim izražavanjima želje da se na svaki način diskredituje i etiketira bilo kakav građanski otpor.

Aleksandar Vučić se nije promenio, jedino što se promenilo, jesu godine. Levica Srbije postojanje pravne države, te poštovanje Ustava i zakona, smatra preduslovom za funkcionisanje države koja je u službi svih njenih građanki i građana.(Press LS)♦