Mirko Čadež: Otvaranje poglavlja 23 izuzetno važno za privredu Srbije

Mirko Čadež: Otvaranje poglavlja 23 izuzetno važno za privredu Srbije

01/06/2016 Off By

 Stvaranje uslova za otvaranje poglavlja 23 u predpristupnim pregovorima sa EU važno je za sve kompanije koje posluju u našoj zemlji, jer se bavi vladavinom prava, što je baza svih ostalih pregovora


PREDSEDNIK Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Briselu, gde učestvuje na Evropskom poslovnom forumu, da je otvaranje pregovora o poglavlju 23 izuzetno važno za poslovnu zajednicu Srbije, kako zbog značaja samog poglavlja i vladavine prava, tako i zbog mogućnosti da intenziviramo pregovore i počnemo otvaranje ostalih, važnih za srpsku privredu.

Stvaranje uslova za otvaranje poglavlja 23 u predpristupnim pregovorima sa EU važno je za sve kompanije koje posluju u našoj zemlji, jer se bavi vladavinom prava, što je baza svih ostalih pregovora.

Bez dobrog pravosuđa, privrednih sudova, efikasnog sudstva, nema dobre poslovne klime. Srbija je na tom terenu u proteklih nekoliko godina napravila značajan pomak, ali je pred nama još dosta posla“, istakao je Čadež.

Poglavlja 23, 24 i 35, podseća Čadež, preduslov su otvaranja ostalih. Do sada su urađeni skrininzi, Privredna komora je ojačala svoju poziciju u pregovaračkom procesu, uključena je poslovna zajednica – formirano je 25 pregovaračkih timova koji okupljaju predstavnike kompanija, zainteresovane za pregovore o poglavljima koja se tiču privrede, jer će firme na kraju primenjivati pravila i sve ono što se pregovara.

Čadež, koji danas u Briselu učestvuje na Evropskom poslovnom forumu – na panelu o trgovini i trgovinskim odnosima sa susedima – ukazao je na važnost ovog centralnog ekonomskog poslovnog događaja u Briselu, čiji je cilj da, kroz diskusije ponudi predloge rešenja za brži i efikasniji ekonomski rast. Skup u Briselu okupio je više od 2000 učesnika – najviših zvaničnika Evropske unije, država i vlada, lidera evropskih i globalnih korporacija i poslovnih organizacija, eksperata, članova međunarodnih institucija i asocijacija.

Srbija nije samo sused Evropske unije, već budući punopravni član i našu privredu moramo da jačamo kako bi bila spremna da učestvuje na tako jakom i konkurentnom tržištu. Važno je da razgovaramo o načinima i merama podrške poslovnoj zajednici, primarnoj proizvodnji i industriji, da bi bile konkurentne na tržištu od 500 miliona potrošača“, ukazao je predsednik PKS.

Na forumu u Briselu, kako je najavljeno, učestvuju Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, predstavnici velikih kompanija, kao što su Huawei, Google, Stat Oil, evropskih poslovnih asocijacija i drugi.

Dvodnevni skup posvećen je razvoju preduzetništva, startapova i inovacija, ekologiji i zaštiti životne sredine, digitalnoj ekonomiji, rešavanju problema nezaposlenosti mladih, migracija, kao i unapređenju rodne ravnopravnosti. Posebnu pažnju učesnici foruma posvetiće međunarodnoj ekonomskoj saradnji, energetici i klimatskim promenama, prehrambenoj industriji, cirkularnoj ekonomiji, strukturnim reformama, kao i novim izazovima tržišta rada.(Press PKS)♦