Portret: Novi srpski muftija Abdulah Numan – Beograđanin Ivan Trifunović

Portret: Novi srpski muftija Abdulah Numan – Beograđanin Ivan Trifunović

31/05/2016 Off By

Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu Viktori u Melburnu. Pre toga, dobio je tri fakultetske diplome. Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi – islamska teologija


NOVOIZABRANI srpski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je s 19 godina prešao u islam. Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić.

Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas. To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija. Tu je učio o islamu.

Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu Viktori u Melburnu. Pre toga, dobio je tri fakultetske diplome. Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi – islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je da je Abudlah Numan izabran za srpskog muftiju i predsednika Mešihata umesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Na sednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan Rijaset u tehničkom mandatu na čelu s reisom Ademom Zilkićem, kojem je odavno istekao mandat. U jednom od intervjua, Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt s muslimanom bio 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio “kakvi su lažni dolari”. S četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala. Njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mestu Meroli, kod Nju Dehija, gdje se nalazi najviši minaret na svetu, minare Kutub. Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao. Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo versko opredjeljenje.(Agencije)♦