Islamska država izgubila Faludžu

Islamska država izgubila Faludžu

30/05/2016 Off By

“Iračke snage ušle su u Faludžu uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije i iračkog vazduhoplovstva kao i podršku artiljerije i tenkova”, izjavio je general Abdelvahab al-Sadi, komandant operacije


IRAČKE elitne snage ušle su danas ujutro u grad Faludžu kako bi isterale Islamsku državu (IS) iz tog džihadističkog uporišta samo 50 kilometara zapadno od Bagdada, objavili su komandanti operacije.

“Iračke snage ušle su u Faludžu uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije i iračkog vazduhoplovstva kao i podršku artiljerije i tenkova”, izjavio je general Abdelvahab al-Sadi, komandant operacije.

“Snage protivterorističke službe (CTS), policija pokrajine Al-Anbar i iračka vojska počele su da ulaze u Faludžu iz tri pravca oko 3 sata”, naglasio je on. “Postoji otpor od strane IS-a”, potvrdio je. Portparol CTS-a Sabah al-Noman rekao je za France presse: “Rano jutros napali smo Faludžu”.

Elitne postrojbe CTS-a vodile su napad na nekoliko gradova u Iraku preuzetih od džihadista poslednje dve godine. Njihovo učešće beleži novi fazu u ofanzivi na Faludžu, prvi grad koji je pao u ruke IS-a u januaru 2014., čak pre džihadističke ofenzive pokrenute pet meseci kasnije. Ona je omogućila ekstremističkoj grupi da se domogne velikih područja u Iraku, među kojima Mosula, drugog grada u zemlji, još uvek pod njegovom kontrolom.(Agencije)♦