Godišnja skupština NUNS-a: Vlast želi apsolutnu kontrolu medija

Godišnja skupština NUNS-a: Vlast želi apsolutnu kontrolu medija

28/05/2016 Off By

 

Skupština je ocenila da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne ispunjava funkciju za koju je izabrano. Izvršni odbor NUNS-a je ovlašćen da od REM-a zatraži objavljivanje izveštaja o monitoringu medija tokom predizborne kampanje, zatim izveštaj o promenama sastava Upravnog odbora RTV Vojvodine, kao i izveštaj o zloupotrebama državnih funkcija u medijima tokom predizborne kampanje


UPRKOS ogromnim pritiscima i nastojanjima vlasti da što više medija stave pod svoju kontrolu, raste otpor među novinarima koji sve hrabrije istupaju u zaštitu svojih prava i slobode javne reči. Takve tendencije imaju ogroman značaj za očuvanje ljudskih i građanskih prava i razvoj demokratije i treba ih što snažnije i što odlučnije podržati, konstatovano je na Redovnoj godišnjoj skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) održanoj danas u Beogradu.

Godina za nama bi mogla da se opiše kao godina propuštenih šansi, a mislim da je mnogo prikladnije i bliže istini da vreme okarakterišemo kao period otreženjenja i suočavanja sa surovom realnošću. Medijske reforme se ne sprovode, a vlast pokazuje težnju ka apsolutnoj kontroli medija”, ocenio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji je podneo izveštaj o radu Udruženja u minulih godinu dana.

Skupština je ocenila da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne ispunjava funkciju za koju je izabrano. Izvršni odbor NUNS-a je ovlašćen da od REM-a zatraži objavljivanje izveštaja o monitoringu medija tokom predizborne kampanje, zatim izveštaj o promenama sastava Upravnog odbora RTV Vojvodine, kao i izveštaj o zloupotrebama državnih funkcija u medijima tokom predizborne kampanje.

Na Redovnoj skupštini NUNS-a je zatraženo da se, ukoliko pomenuti zahtevi ne budu ispunjeni, zatraži od Skupštine Srbije da smeni članove Saveta REM-a. Skupština je snažno podržala rad Saveta za štampu i Komisije za žalbe tog samoregulatornog tela, izrazivši nezadovoljstvo zbog medijskih pritisaka koje trpe pojedini članovi komisije.

Skupština NUNS-a je izrazila snažnu podršku nezavisnom kontrolnim organima – Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenici za ravnopravnost, ocenivši da je njihov doprinos širenju slobode javne reči i zaštiti medijskih sloboda dragocen.

Na skupštini su pročitana pisma podrške koju je NUNS dobio od Mogensa Blihera Bjeregarda (Mogens Blicher Bjerregard), predsednika Evropske federacije novinara (EFJ) i predstavnice za slobodu medija OEBS-a Dunje Mijatović.(Press NUNS)♦