Svakom nezaposlenom Švajcarsu “uteha” od 2.500 franaka

Svakom nezaposlenom Švajcarsu “uteha” od 2.500 franaka

26/05/2016 Off By

SREĆNI ŠVAJCARCI


Švicarska Vlada, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta. Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu


 

ŠVICARSKA planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka.Ukoliko odluka bude pozitivna država će svakom punoletnom državljaninu mesečno da isplaćuje zagarantovanih 2.500 franaka.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoljetnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švicarskih franaka.

Švicarska Vlada, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta. Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili smanjenje određenih prava, naškodili ekonomiji. Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švicarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.♦