Ovog vikenda po šesti put Sabor kumova u Goračici kod Čačka

Ovog vikenda po šesti put Sabor kumova u Goračici kod Čačka

26/05/2016 Off By

SABOR


U sklopu Sabora kumova po drugi put će se održati i takmičenje u pripremanju jeličke gibanice, što je protekle godine bio potpuni hit ovog događaja. Zanimljivo je da se gibanica prema pravilniku peče isključivo u šporetu na drva, a takmičenje će biti u više kategorija


kumovi koloSABOR KUMOVA, koji u selu Goračići kod Čačka, sada već tradicionalno okuplja kumove i kumovske parove, koji se nadmeću u različitim disciplinama, održaće se za vikend 28. i 29. maja.

Otvaranje šestog po redu Sabora kumova, biće u subotu 28. maja u 12 časova, a kao i ranijih godina možemo da očekujemo zanimljiv program ove manifestacije koja slavi običaj kumstva i promoviše sport, turizam, srpske običaje i kulturu. Za takmičare su pripremljene nagrade i priznanja.

U sklopu Sabora kumova po drugi put će se održati i takmičenje u pripremanju jeličke gibanice, što je protekle godine bio potpuni hit ovog događaja.

Zanimljivo je da se gibanica prema pravilniku peče isključivo u šporetu na drva, a takmičenje će biti u više kategorija. U prvoj će biti, uslovno rečeno, amateri, jer možda niko i ne pravi bolju gibanicu od srpskih domaćica. Profesionalce seniore predstavljaće ugostitelji, a juniore učenici ugostiteljskih škola – šegrti, dok će posebnu grupu takmičara činiti predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i Visoke poslovne škole iz Kruševca.

Pored toga, tu je i tradicionalni Jelica kup u malom fudbalu, ili futsalu, kako se u poslednje vreme naziva ovaj sport sa fudbalskom loptom koji se igra na rukometnom terenu. Turnir je međunarodnog karaktera, a učestvuju univerzitetske ekipe.

Naravno, šahovski turnir već je redovan deo Sabora kumova. Uostalom, ideja o kumovskoj manifestaciji je i začeta od ove čudesne igre na na tabli sa 64 crno-bela polja. Igraće se brzopotezno, a najuspešnije šahiste očekuju i lepe novčane nagrade.

Jedna od najzanimljivijih disciplina je i kumovski višeboj, gde se kumovski parovi nadmeću u nekoliko disciplina među kojima su stoni tenis i skok u dalj iz mesta.

Pokrovitelj manifestacije Sabor kumova je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP).♦