Dačić želi fotelje za SPS u budućoj Vladi

Dačić želi fotelje za SPS u budućoj Vladi

25/05/2016 Off By

KONFERENCIJA ZA MEDIJE


“Naš cilj je da Srbija, u naredne četiri godine, ide krupnim koracima napred. Bućnost Srbije je nešto oko čega ne bi trebalo da licitiramo stranačkim interesima”, rekao je Dačić, na Konferenciji za medije održane povodom susreta sa španskim ministrom spoljnih poslova Hose Manuel Garsija – Margaljom


Ranka Čičak

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Hose Manuel Garsija-Margaljom.

Dačić i Margaljo razgovarali su o ekonomskim i diplomatskim odnosima dve zemlje ali i o potrebi razmene informacija o izbegličkoj krizi i kretanju terorista.

Nakon sastanka na konferenciji za novinare šef srpske diplomatije naglasio je da Španija, pored Kipra, pruža najveću podršku Srbiji u Evropskoj uniji, ali i da u međunarodnim institucijama pomaže Srbiji u nastojanjima da Kosovo ne bude priznato kao nezavisna država.

“To ne smemo nikada da zaboravimo, to su temelji naše buduće saradnje”, rekao je Dačić i dodao da se nada će povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje španski kralj Filipe četvrti posetiti Srbiju.

On je rekao da Srbija i Španija imaju dobre ekonomske odnose, ali malu robnu razmenu, koja iznosi oko 340 miliona evra godišnje, da su ukupna direktna španska ulaganja u Srbiju od 2005. godine 125 miliona evra i da donacije iznose oko 45 miliona evra.

„Ima prostora da se ta saradnja poboljša i na tome ćemo raditi”, rekao je Dačić.

Ministar Margaljo je kazao da će Španija i dalje podržavati teritorijalni integritet Srbije i da neće podržavati napore Kosova da postane nezavisna država.

“Poštovanje teritorijalnog integriteta države je osnovni princip koji obezbeđuje mir u svetu”, rekao je Margaljo.

Ministar Dačić posebno je naglasio da je ministar Margaljo na čelu ministarstva koje je trenutno veoma angažovano na podršci srpskim interesima.

„Španija je zemlja koja je uvek uz nas, koja podršku nije izražavala samo rečima”, rekao je šef srpske diplomatije.

„Voleo bih i da se dobri politčki odnosi materijalizuju češćim posetama španskih zvaničnika. Znam da naši političari vole da odu u Madrid a voleo bih da i španski zvaničnici češće dolaze u Srbiju”, rekao je Dačić.


U nastavku Konferencije Ivica Dačić rekao je da će sigurno razgovarati sa mandatarom za sastav Vlade Aleksandrom Vučićem i da smatra da je najbolje rešenje da SPS i Srpska napredna stranka budu zajedno i u narednoj Vladi.

Dačić je rekao da je za SPS najbitnije da li će Vučićev program biti u skladu sa njihovim programskim opredeljenjem, a da je iz onoga što je video u medijima saglasan sa deset tačaka koje je Vučić predložio.

Dačić je rekao da je “budućnost Srbije za SPS ispred stranačkih interesa”.

“Naš cilj je da Srbija, u naredne četiri godine, ide krupnim koracima napred. Bućnost Srbije je nešto oko čega ne bi trebalo da licitiramo stranačkim interesima”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekao i da će predstavnici koalicije SPS-JS prihvatiti premijerov poziv na razgovore o formiranju nove vlade i ponovio da je za budućnost Srbije, prema njegovom mišljenju, najbolja politička opcija da se saradnja tih stranaka i SNS-a nastavi.

Lider SPS-a je dodao i da je važno da se saradnja bazira, ne na tome ko šta nudi i ko šta traži, već oko saglasnosti u vezi sa deset tačaka budućeg rada nove vlade.

– Ukoliko smo saglasni sa tim i premijer sa profilom naše koalicije, mislim da tu nema dileme – rekao je Dačić i poručio da je za Srbiju važno da u naredne četiri godine ide krupnim koracima napred kako bi nadoknadila sve što je propustila prethodnih godina.

Dačić u šali je rekao da bi, za razliku od premijera, njemu više odgovaralo kada bi sastanci sa strankama bili od ponoći do pet ujutru, a ne kada bi počinjali u pet ujutru. ♦