EK pohvalila napore NBS i Vlade na rešavanju pitanja problematičnih kredita

EK pohvalila napore NBS i Vlade na rešavanju pitanja problematičnih kredita

25/05/2016 Off By

Povodom nepreciznih medijskih interpretacija Narodna banka Srbije ističe i da je na temu stabilnosti finansijskog sistema preporuka Evropske komisije da se obrati posebna pažnja na manje banke koje nisu bile obuhvaćene Posebnim dijagnostičkim ispitivanjima (PDI) tokom perioda mart 2015 – januar 2016. godine, što ne znači i obavezu sprovođenja istog ispitivanja i u ovim bankama


EVROPSKA komisija je tokom današnjeg ministarskog dijaloga pohvalila napore Narodne banke Srbije i Vlade Srbije na rešavanju pitanja problematičnih kredita i sprovođenju akcionog plana Narodne banke Srbije na tom polju, zbog čega će sprovođenje ovakvog procesa biti sastavni deo preporuka za ostale zemlje EU kandidate (izuzev Albanije koja je takođe učinila značajne korake na istom polju).

Evropska komisija konstatovala je da bi monetarna politika mogla da ostane ekspanzivna jer su inflaciona očekivanja usidrena i očekuje se nastavak povoljnih trendova u fiskalnoj konsolidaciji.

Povodom nepreciznih medijskih interpretacija Narodna banka Srbije ističe i da je na temu stabilnosti finansijskog sistema preporuka Evropske komisije da se obrati posebna pažnja na manje banke koje nisu bile obuhvaćene Posebnim dijagnostičkim ispitivanjima (PDI) tokom perioda mart 2015 – januar 2016. godine, što ne znači i obavezu sprovođenja istog ispitivanja i u ovim bankama. Poenta zaključka, odnosno preporuke jeste da je zahvaljujući PDI u 14 banaka sa sigurnošću potvrđena adekvatna kapitalizovanost i otpornost na sve rizike, zbog čega fokus supervizije treba u značajnijoj meri usmeriti na druge delove bankarskog sistema. Iskustva Narodne banke Srbije, kao i znanja stečena tokom sprovođenja procesa PDI, već su sastavni deo supervizorskog pristupa kako kroz preporuke supervizora, tako i kroz prilagođavanje metodologije neposredne kontrole poslovanja banaka. Ističemo i da nalazi eksternih revizora (koji su imali jednu od najznačajnijih uloga u PDI) već u mišljenjima u vezi sa završnim računima banaka za 2015. godinu sadrže značajna poboljšanja zasnovana na iskustvima i rezultatima PDI. S tim u vezi, rezultati PDI i efekti samog ispitivanja se u određenoj meri već primenjuju na sve banke koje posluju u Srbiji.

Ključni razlog zbog koga ova izuzetno zahtevna ispitivanja nisu sprovedena i kod manjih banaka je činjenica da poslovanje ovog dela tržišta ničim ne može uticati na stabilnost bankarskog sistema, što je i potvrđeno rezultatima stres testova bankarskog sistema koje Narodna banka Srbije redovno sprovodi. Za grupu ovih malih banaka koje imaju pojedinačno učešće u aktivi sektora ispod 2 posto (tu grupu čini 14 banaka sa učešćem od 8,7 posto u aktivi bankarskog sektora i imaju prosečan pokazatelj adekvatnosti kapitala od 24,4 posto) test ukazuje da bi i pri najgorem scenariju ove banke imale kapitalnu adekvatnost iznad minimuma od 12 posto propisanog domaćom regulativom.(Press NBS)♦