Evropski intelektualci kritikuju hrvatskog ministra Hasanbegovića

Evropski intelektualci kritikuju hrvatskog ministra Hasanbegovića

25/05/2016 Off By

Hasanbegovića se u pismo opisuje kao “istorijski revizionista i simpatizera ustaškog režima” pa se dodaje da Hrvatska ovim se ne pridržava temeljnih vrednosti Evropske unije


NETREPELJIVOST prema hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću izašla je izvan okvira Hrvatske. Francuski list Liberation objavio je otvoreno pismo koje je istovremeno početak peticije kojom se traži smena hrvatskog ministra kulture.

Hasanbegovića se u pismo opisuje kao “istorijski revizionista i simpatizera ustaškog režima” pa se dodaje da Hrvatska ovim se ne pridržava temeljnih vrednosti Evropske unije.

Zlatko Hasanbegović iskorištava posleratno totalitarno nasilje kako bi diskreditovao borbu protiv fašizma koji podmuklo meša sa zločinima komunizma, što je izvrtanje istine. U svojim govorima i publikacijama u pitanje dovodi istorijske istine i osnovne vrednosti naše političke unije. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa”, navodi se, između ostaloga u pismu u kojem se navode i neke starije Hasanbegovićeve izjave koje “žuljaju” i pojedince u Hrvatskoj.

Kritički su opisali i njegov potez ukidanja Poverenstva za neprofitne medije.

Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Evropi i Hrvatskoj nema mesta ideologiji utemeljenoj na revizionizmu koju on zastupa. Ovde nije reč o mišljenju ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrednostima koje su temelj evropskog projekta”, piše dalje u pismu koje su između ostalih potpisali talijanski marksistički teoretičar Antonio Negri, Danis Tanović iz BiH, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozof Alain Finkielkraut, talijanski književni nobelovac Dario Fo, bivša premijerka KanadeKim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, francuski aktivisti Beate i Serge Klarsfeld, a iz Hrvatske “dežurna aktivistica” Urša Raukar te aktivist za ljudska prava Mario Mažić.