Nikolić razgovarao sa liderima parlamentarnih stranaka i saopštio: Vladu formira Vučić

Nikolić razgovarao sa liderima parlamentarnih stranaka i saopštio: Vladu formira Vučić

23/05/2016 Off By

 

Svi su pokazali poštovanje prema funkciji predsednika Republike. Ipak, samo je Aleksandar Vučić, s kojim sam razgovarao u petak, izložio plan budućeg rada vlade. Ostali su došli svesni prednosti većine Aleksandra Vučića. Izbori su pokazali poverenje građana Srbije u koaliciju Srbija pobeđuje. Sada je na njima da naprave vladu, a na opoziciji da kontroliše rad te vlade, rekao je predsednik Nikolić


Ranka Čičak

PREDSEDNIK Srbije, Tomislav Nikolić saopštio je danas popodne novinarima da će mandat za formiranje vlade poveriti Aleksandru Vučiću. Pre toga on je razgovarao sa predstavnicima 11 poltičkih partija i koalicija koje su prešle cenzus na prethodnim izborima.

Nikolić smatra da je sve danas bilo u interesu države:

-Svi su pokazali poštovanje prema funkciji predsednika Republike. Ipak, samo je Aleksandar Vučić, s kojim sam razgovarao u petak, izložio plan budućeg rada vlade. Ostali su došli svesni prednosti većine Aleksandra Vučića. Izbori su pokazali poverenje građana Srbije u koaliciju Srbija pobeđuje. Sada je na njima da naprave vladu, a na opoziciji da kontroliše rad te vlade. Vlada će morati da podnese teret ovih teških vremena, kada je prijatnije biti u opoziciji.

Komentarišući napade na sebe, Nikolić kaže da je loše to da neko sam sebe proglasi analitičarem, pa da sa te pozicije napada i ruši ugled onih koji se kandiduju. On je poželeo uspeh vladi i rekao da svako ko je osvojio većinu glasova ima pravo da mu se čestita:

-Neka ovu Vladu pobede bolji, a ne oni koji tvrde da je ona loša.

Na pitanje hoće li se Vladi pridružiti i neko od onih sa kojima je danas razgovarao, odgovara da hoće, ali ne želi da kaže ko:

-Bilo bi nepristojno da to ja govorim pre mandatora Vlade. On će vam uskoro dati odgovor na to pitanje.

Konferencija za novinare završena je Nikolićevim zaključkom da su današnji razgovori s predstavnicima političkih partija i koalicija bili zanimljivi.

Ni jedan od novinara nije tražio Nikolićev komentar na izjave Radikala i uvrede na njegov račun.

A Nemanja Šarović je posle razgovora s Nikolićem rekao novinarima da je susret trajao tri minuta:

– Tek toliko da ga pitamo gde mu je diploma i kako sme njegova žena da sakuplja pare preko svoje fondacije, koliko je para ukrao i hoće li odmah da izađe pred vas, novinare i javno da ostavku. Nije izdržao, ustao je i otišao.

Novinari su pitali Šarovića zašto Vojislav Šešelj nije došao, a on je najavio nastavak ovakvog razgovora u kome će učestvovati i Šešelj, ali u Narodnoj skuštini.

Ivica Dačić, predstavnik SPS i Jedinstvene Srbije – Dragan Marković Palma najavio je moguću saradnju s novim mandatarom:

– Tu nema ništa lučno. Sve je u korist Srbije. Treba da zaboravimo stranačke začkoljice i konačno se okrenemo prosperitetu naše zemlje. Šta mislite, da je meni bilo prijatno kada sam pružio ruku Hašimu Tačiju? Uradio sam to samo zbog koristi Srbije.

Saša Radulović iz Dosta je bilo ne vidi koristi od saradnje s Vučićem:

-On ne radi ništa korisno ni za privredu ni za demokratizaciju zemlje. Na pitanje novinarke Informera i novinara Studio B nije hteo da odgovori:

– Vi niste javna glasila, već glasila jedne ličnosti. Neka me ta ličnost, Aleksandar Vučić zamoli da mu odgovorim na pitanja koja je vama dao da me pitate. Njemu ću veoma rado i iskreno odgovoriti.

I Bojan Pajtić je posle razgovora s Nikolićem slično odgovorio novinarima Informera i Studija B:

– Vi ste glasila Aleksandra Vučića i s vama razgovaram samo preko suda. Zanimljivo je da su svi novinari prećutali napad na kolege. Ni Bojan Pajtić nije zainteresovan za saradnju s Vladom.

Čedomir Jovanović je bio malo mekši:

Vučić je do sada loše vodio zemlju. Ne može čovek da sedi na dve stolice i Istočnoj i Zapadnoj. Ja sam za Srbiju sa Zapadom, gde će se deca rađati i živeti bez ratova.

Na pitanje zašto nema njegovog koalicionog partnera Borisa Tadića, odgovorio je da ne zna. ♦