Sarajevo 28. i 29. maja domaćin regionalnih lidera

Sarajevo 28. i 29. maja domaćin regionalnih lidera

23/05/2016 Off By

 

Dolazak su službeno potvrdili predsednik Albanije Bujar Nišani, Makedonije Đorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Italije Serđo Matarela, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije i Kosova – Tomislava Nikolića i Hašima Tačija


SARAJEVO se priprema za dva značajna paralelna skupa kojim će biti domaćin 28. i 29 maja.

‘Samit 100’ koji okuplja najuspješnije preduzetnike jugoistočne Evrope 2011. godine zajednički su pokrenuli Hrvatsko uduženje poslodavaca i srodna udruženja iz Srbije i Slovenije sa ciljem da se na jednom mestu predstave primeri dobre poduzetničke prakse i osnaži saradnja koja bi otvorila prostor novim razvojnim projektima i investicijama u regionu.

Taj skup ove godine biće organiziran 28. i 29. maja pod pokroviteljstvom Predsedništva BiH i geslom ‘Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine’. Njegovo održavanje planirano je uporedo sa regionalnim samitom šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo-Brijuni.

‘Samit 100’, okupi će najznačajnije poslovne lidere iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i BiH.

Kao posebne goste poslovnog samita organizatori su najavili bračni par iz Slovenije Samu i Izu Login za koje su naveli kako su kreatori globalne najrasprostranjenije aplikacije – Talking Tom i osnivači i vlasnici OUTFIT 7, vodeće regionalne firme čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara.

U isto vreme Sarajevo će biti domaćin i regionalnog samit šefova država u okviru multilateralne saradnje kroz proces Brdo – Brijuni.

Dolazak su službeno potvrdili predsednik Albanije Bujar Nišani, Makedonije Đorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Italije Serđo Matarela, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije i Kosova – Tomislava Nikolića i Hašima Tačija.

Prvi sastanak regionalnih lidera u ovom formatu održan je u maju 2013. na Brdu kod Kranja po čemu je i dobio naziv, a tada je počasni gost bio francuski predsednik.

Godinu dana kasnije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila nemačka kancelarka.

Treći je održan u junu 2015. godine u Budvi, a četvrti pred kraj novembra u Zagrebu.(Agencije)♦