Istraživanja: Evropljani najstrastveniji pušači

Istraživanja: Evropljani najstrastveniji pušači

20/05/2016 Off By

Konzumiranje duvanskih proizvoda odgovorno je za godišnje gotovo 700 hiljada umrlih u EU-u. Pušači ne samo što žive s lošijim zdravljem, već umiru u prosjeku 14 godina ranije od nepušača


EVROPSKI parlament objavio je da duvanske proizvode konzumira 26 posto Evropljana, što je najveći procenat od svih kontinenata. Naviku pušenja razvilo je 94 posto Evropljana pre 25. godine života. Puši svaka četvrta osoba u Evropskoj uniji, starosti između 15. i 24. godine.

Kao odgovor na ovo stanje, Evropska unija usvojila je direktivu o duvanskim proizvodima, koja stupa na snagu od danas, 20. maja, imajući u vidu pre svega mlade ljude.

Nova direktiva uvodi strožija pravila za duvanske i srodne proizvode.

Zabranjuju se cigarete i duvan za samostalno motanje s karakterističnim ukusima čime se obeshrabruju najmlađi potencijalne pušače, a zahteva se od proizvođača da objavljuju detaljne izveštaje državama članicama o sastojcima koji se koriste u duvanskim proizvodima, naročito cigaretama i duvanu za motanje.

Zahteva se da upozorenja pokrivaju 65 posto prednje i zadnje strane pakovanja cigareta, zabranjuju se promotivni elementi koji obmanjuju javnost.

Mala i jeftina pakovanja se potpuno eliminišu. Direktiva takođe otvara vrata državama članicama da pojedinačno zabrane internetsku prodaju duvanskih proizvoda.

Konzumiranje duvanskih proizvoda odgovorno je za godišnje gotovo 700 hiljada umrlih u EU-u. Pušači ne samo što žive s lošijim zdravljem, već umiru u prosjeku 14 godina ranije od nepušača.(Agencije)♦