Sutra u Beogradu Matematički genijalci otvaraju 60. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Sutra u Beogradu Matematički genijalci otvaraju 60. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

15/05/2016 Off By

 

Pomalo neverovatan jubilej Sajma tehnike obeležava se u svetlu još jednog – 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je svojim tehničkim pronalascima i vizijama zauvek promenio svet i osvetlio puteve kojima će se, u vekovima koji slede, kretati ljudska civilizacija


Stevo Batić

MEĐUNARODNI sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji se na Beogradskom sajmu održava 60. put, biće svečano otvoren danas, 16. maja 2016, u 11 časova, u hali 1 Beogradskog sajma.

Čast da ovaj istorijski trenutak učine još značajnijim, a manifestaciju vrhunskim svetskim događajem, zasluženo je i simbolično pripala čitavom timu – šestočlanoj ekipi srpskih matematičara. Oni su na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, za učenike srednjih škola, održanoj u Tirani od 5. do 8. maja, osvojila prvo mesto.

Pomalo neverovatan jubilej Sajma tehnike obeležava se u svetlu još jednog – 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je svojim tehničkim pronalascima i vizijama zauvek promenio svet i osvetlio puteve kojima će se, u vekovima koji slede, kretati ljudska civilizacija.

Dignitet 60. izdanja Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, manifestacije kojom je i počeo život Beogradskog sajma 1957. godine i koja je od samog početka u elitnom društvu Međunarodne unije sajmova (UFI), potvrdiće više od 500 učesnika, direktnih i indirektnih izlagača iz čak 26 zemalja sa četiri kontinenta. Svoje nacionalne izložbe imaju Češka Republika, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Republika Srpska, a grupne – regionalne privredne komore Požarevca, Valjeva i Kruševca.

Pored reprezentativnih eksponata iz svih oblasti tehnike i tehnologije, najavljeno je i više od 100 novosti, inovacija i ekskluziviteta, od kojih se gotovo polovina odnosi na domaće kompanije. Stručni prateći program čine brojna predavanja, prezentacije, izložbe, seminari i skupovi, među kojima i oni, poput italijansko-srpskog skupa posvećenog razvoju i primeni novih proizvodnih tehnologija i preduzetništvu u oblasti prerađivačke industrije – sa visokim međunarodnim rejtingom.

Sajam će trajati do petka, 20. maja, a poseticima će biti na raspolaganju od 10 do 18 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.♦