U SKC-u u Happy gallery u subotu 21.maja – izložba Ane Marinović

U SKC-u u Happy gallery u subotu 21.maja – izložba Ane Marinović

15/05/2016 Off By

 

Marinovićeva je učestvovala na preko 70 kolektivnih i pet samostalnih izložbi crteža i grafika, digitalnih grafika i slika


galerija plavaU ČETVRTAK, 19. maja od 18,30 časova dipl. grafičar Ana Marinović, otvoriće VI samostalnu izložbe “Osmeh iza ogledala”. Ovo će biti – Nezvanično otvaranje. Zvanično otvaranje izložbe Ane Marinković biće u “Noći muzeja” u subotu 21. maja. Izložba će biti postavljena u SKC-u u Happy gallery, Kralja Milana 48 u Beogradu.

Kritika beleži da su “autoportreti, rađeni olovkom na papiru u jednom potezu i dahu, ispred ogledala, izraz su unutrašnjeg stanja umetnice u datom trenutku. Portret nije formalna kopija lika, već on predstavlja odnos viđenog i doživljenog. Taj odnos iskazan je specifičnom strukturom likovnog sadržaja, čija pravila i zakonitosti nikada nisu u potpunosti vlasništvo slikarske svesti.

Na portretima je izražen osmeh. Osmeh koji ispoljava kako emocije sreće, tako i “kiseli” osmeh ili onaj “lažni” kada nećemo da pokažemo svetu da nam je teško (smejemo se, a plačemo u sebi).

galerija crvenaPo autamatizmu osmeh uglavnom povezujemo sa emocijom Sreće (radosti). Ali kad malo dublje promislimo jasno je da se kroz osmeh mogu videti i zabrinutost, tuga, sarkazam, licemernost, bes,…kao odraz ….

Crteži su dalje poslužili kao skice za izradu digitalnih grafika u boji. Boja na grafikama dominira kao ritmička (psihološka) dominanta. Ona ukazuje na emotivnu stanje umetnice.”

Ana Marinović je rođena 4. aprila 1981.godine u Beogradu. Godine 2003. diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek- grafički dizajn kod profesora Radovića.

Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku – primenjena grafika, atelje-grafika i knjiga, diplomirala 2008. godine kod profesora Gordane Petrović i Jugoslava Vlahovića.

Zavrsila je ITAcademy u Zemunu smer Design & Multimedia, odsek WEB DESIGN, 2014. godine.

Učestvovala je na preko 70 kolektivnih i pet samostalnih izložbi crteža i grafika, digitalnih grafika i slika, kao i više konkursa.

Juna 2007.godine dobila je nagradu iz Fonda Beta i Rista Vukanović za najbolje ostvarenje iz oblasti grafike, za diplomsku izložbu školske 2007/2008 godine, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

U Udruženje ULUPUDS je primljena 2009.godine u svojstvu Kandidata, a 2011.postala je Član ULUPUDS-a, Slikarsko-grafičke sekcije.

Od 01. jula 2011. godine u statusu je samostalnog umetnika iz oblasti likovnih primenjenih umetnosti i dizajna, struke: Primenjeno slikarstvo i grafika i Dizajn nakita .

Od oktobra 2011. organizuje samostalne izložbe kako afirmisanih, tako i neafirmisanih umetnika, u okviru projekta Udruženja KreativnaFabrika, pod nazivom “DosijeUmetnik” čiji je i idejni tvorac. Do sada je realizovano preko 150 samostalnih izložbi umetnika u kafe-galeriji Freedom u Nušicevoj 8 i Noćnoj-galeriji Petak u Lominoj 14, u Beogradu.

Takođe u okviru udruženja Kreativna fabrika organizovala je autorske projekte “Impuls”, “Ja volim grafiku” i “Mini art”. Na ovim kolektivnim izložbama izlagalo je 60 umetnika po projektu. ♦