Novi Sad: otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede

Novi Sad: otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede

14/05/2016 Off By

Predsednik je rekao da o značaju sajma dovoljno govori činjenica da nema značajnije kompanije iz te oblasti koja nije makar jednom nastupila kao izlagač na sajmu.”Posebno me raduje činjenica da ponovo izlažu i kompanije iz zemalja koje su se na kratko povukle sa tržišta, a razlog za to je ogroman potencijal Srbije i posebno Vojvodine”, rekao je Nikolić


DANAS u Novom Sadu predsednik Tomislav Nikolić otvorio je Međunarodni sajam poljoprivrede. Okupio je oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajnije domaće privrednike iz oblasti agrara i drugih poljoprivrednih grana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na otvaranju da je Sajam tradicionalno najvažnija manifestacija te vrste u regionu i da je decenijama, i u najtežim vremenima, bio prozor u svet tako što je omogućio da nove tehnologije dođu u Srbiju i da srpski proizvodi budu plasirani i izvan granica.

Predsednik je rekao da o značaju sajma dovoljno govori činjenica da nema značajnije kompanije iz te oblasti koja nije makar jednom nastupila kao izlagač na sajmu.”Posebno me raduje činjenica da ponovo izlažu i kompanije iz zemalja koje su se na kratko povukle sa tržišta, a razlog za to je ogroman potencijal Srbije i posebno Vojvodine”, rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao i da su se u prethodnom periodu strateški ciljevi Srbije u poljoprivredi redefinisani, te da su započeti projekti koji bi trebalo da dovedu do pune iskorišćenosti izvoznih potencijala i bržeg razvoja cele Srbije.

Navodeći da je Italija ove godine zemlja partner Međunarodnog sajma, Nikolić je rekao da je sajam mesto gde se povezuju privrednici i susreću nacije, te mesto na kojem se mogu razmeniti iskustva i znanja.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da Srbiju tokom puta ka EU čeka najznačajnija tržišna utakmica, a da je najbolji igrač sektor poljoprivrede i prehrane.

Naveo je da je Srbija ubedljivo najveći izvoznik prehrambrenih proizvoda u regionu CEFTA i jedini neto izvoznik.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navela je da Srbija ima odlične uslove da naši poljoprivredni proizvodi budu konkurentni proizvodima iz Evrope i sveta.

Ona je navela da je u prethodne dve godine za poljoprivredu Vlada Srbije izdvojila gotovo tri godišnja agrarna budžeta i dodala da porast interesovanja i sve veće prisustvo kako domaćih, tako i stranih kompanija na sajmu, govori o visokom kvalitetu i već nadaleko poznatoj i priznatoj tradiciji koju ovaj sajam uživa i van granica Srbije.

Na sajmu će italijanska gastronimija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina.

Predviđeni su i drugi uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske prozivodnje i sertfikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva.

Na sajmu će, kako najavljuju organizatori, biti organizovane i kulturne manifestacije, a biće predstavljena izložba poljoprivredne mehanizacije koja će zauzeti 50 odsto izložbenog prostora na sajmu i na kojoj će moći da se vidi 1.500 mašina.

Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put.

Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara, a za kolektivne posete 350 dinara, dok je radno vreme sajma od 9 do 19 sati.♦