Koje vrste krompira jedemo?

Koje vrste krompira jedemo?

14/05/2016 Off By

Prihvatljivi udeo i vrstu škroba nalazimo u 80 – ak vrsta krompira koje se koriste u kulinarske svrhe, ali našem prosečnom potrošaču dostupno ih je nekoliko vrsta


KROMPIR je najčešće konzumirano povrće na svetu, a ipak većina nas razlikuje beli i crveni krompir. Međutim, u svetu postoji između 400 i 500 vrsta krompira različite teksture i udela škroba.

Sadržaj škroba je od izuzetne važnosti za kvalitet krompira i namenu u kuhinji pa su na primer vrste s većim udelom škroba povoljne za pečenje, a one s nižim udelom za kuvanje. Prihvatljivi udeo i vrstu škroba nalazimo u 80 – ak vrsta krompira koje se koriste u kulinarske svrhe, ali našem prosečnom potrošaču dostupno ih je nekoliko vrsta.

Evo vam neke manje – više poznate vrste krompira:

Bintje je kvalitetna sorta krompira koja potiče iz Holandije. Zbog blagog ukusa ovaj krompir je izuzetno popularan i jedna je od najviše uzgajanih sorti. Ima ovalno izdužene gomolje, beložutu koru i svetložuto meso. Namenjen je za kuvanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pripremu pommes fritesa i čipsa.

Jaerla je ljubiteljima krompira poznatija kao mladi krompir. Na pijaci dolazi vrlo rano, a karakteriše ga žuta pokožica i svetlo žuto meso. Dobar je za kuvanje, pečenje, prženje i distanje, a najbolje je da se iskoristiti za pripremu složenaca i krompir salate.

Cleopatra je rana sorta ovalnog oblika, crvene kore i svetložutog mesa. Karakteriše ga tvrda i gusta struktura, a dobar je za kuvanje i pripremu na pari. Odlična sorta za pripremu čipsa i pommes fritesa.

Monalisa je srednje rana sorta krompira bele kore i svetložutog mesa. Dobro podnosi kuvanje zadržavajući svoju aromu, a može se i da se peči i dinsta. Idealna sorta za pripremu na lešo ili za salate.

Desire je srednje kasna vrsta prepoznatljiva po krupnim izduženim gomoljima, crvenoj kori (zbog čega slovi kao sinonim za crveni krumpir) i svetložutim mesom. Krasi ga čvrsta struktura i kremasti ukus zbog čega je idealan za pripremu pirea ili kao dodatak umacima. Ova sorta dobro podnosi i pečenje i prženje.

Asterix je kasna sorta krompira s dugim gomoljima, crvenom korom i žutim mesom. Ima visok udeo škroba pa se najčešće koristi u industrijskoj pripremi pommesa fritesa i uopšte u proizvodnji procesirane hrane.

Među brojnim vrstama krompira treba izdvojiti lički krompir za čiju se proizvodnju koristi seme udomaćenih sorti Desire, Bintje ili sorata sličnih karakteristika s visokim udelom škroba. Krasi ga kora žute do smeđe ili crvenkaste boje i svetlo bela do žuta boja mesa. Prepoznatljiv po punom i bogatom ukusu koji duguje specifičnom tlu i klimi Like, ovaj krompir krasi vrhunski kvalitet i visoka nutritivna vrednost. Lički krompir je idealan za pripremu pola od krompira ili se pak preporučuje da se kuva s ljuskom.♦