Ulrike Lunaček: Nisam neprijatelj Srbije, ali Kosovo je uslov za EU!

Ulrike Lunaček: Nisam neprijatelj Srbije, ali Kosovo je uslov za EU!

13/05/2016 Off By

 


“Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja”, rekla je Lunačekova. Ona je kazala da je jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih. Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, “zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije”


POTPREDSEDNICA EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, kaže da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova.

Ona je navela da to nije zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala sa Kiprom. Lunačekova je na marginama “Foruma civinog društva – Beograd”, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

“Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja”, rekla je Lunačekova. Ona je kazala da je jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih. Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, “zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije”.

“To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU, bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice”, rekla je Lunačekova.

“Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU”, rekla je Lunačekova. Ona smatra da će se “unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima”.(RTK2)♦