Otvorena obnovljena Manakova kuća u Beogradu

Otvorena obnovljena Manakova kuća u Beogradu

12/05/2016 Off By

 

Direktorka Etnografskog muzeja, kojem pripada ova kuća, dr Mirjana Menković, predstavila je spomen zbirku Hristifora Crniljevića, koja sadrži 2600 predmeta velke kulturne vrednosti


Ranka Čičak

MINISTAR kulture i informisanja, Ivan Tasovac, otvorio je danas obnovljenu Manakovu kuću u Beogradu. Ova, jedna od najstarijih građevina starobalkanske arhitekture, renovirana je posle punih 5 decenija.

Na današnjoj svečanosti direktorka Etnografskog muzeja, kojem pripada ova kuća, dr Mirjana Menković, predstavila je spomen zbirku Hristifora Crniljevića, koja sadrži 2600 predmeta velke kulturne vrednosti. Predstavljena je i izložba narodnih nošnji i nakita. Prateća izložba u sklopu otvaranja Manakove kuće je rukopisna zaostavština Hristifora Crnilovića.

Lepa i renovirana, Manakova kuća biti će mesto razmene znanja, iskustva i srpskog kulturnog nasleđa. U prizemlju će moći da se kupe suveniri umetničke vrednosti, a i probaju srpski narodni specijaliteti.

700135-tasovac-foto-beta-2Posle svečanog otvaranja zamolila sam ministra Tasovca za izjavu o sudbini Narodnog muzeja.

Već trinaest godina svaki ministar i svaka vlada obećavali su da će Narodni muzej biti renoviran, a to nikada nije urađeno.

Tasovac je zadovoljan što je prošle nedelje potpisan ugovor za početak radova na rekonstrukciji Narodnog muzeja:

– Mislim da time priča oko toga zašto nešto nije urađeno, ne ulazi u moj krug interesovanja. Ono čemu smo u ovom trenutku maksimalno posvećeni je da u najrealnijem roku otvorimo Narodni muzej i da svo kulturno blago koje imamo učinimo dostupnim ne samo Beograđanima, nego i svim gostima.

Na pitanje hoće li i sada uključivati satove koji će odbrojavati minute do kraja radova, Tasovac kaže da se onaj koga zmija ujede i guštera plaši:

– Neću uključivati satove. S jedne strane mi se čini da je to bila posledica političkog neiskustva. Sa druge strane to je bila posledica verovanja da je moguće završiti u tom roku. Ali, pokazalo se da nismo uspeli da ispunimo rok. Da li žalim što sam stavio satove? Ni najmanje. Oni su u svakom trenutku zapravo otkucavali koliko imamo malo vremena i koliko svi zajedno moramo da budemo fokusirani na prioritete. OK. Nismo uspeli u onom roku. Ali, mislim da to u ovom trenutku nije najvažnije. Najvažnije je da je potpisan ugovor i da će građani Srbije imati otvoren Narodni muzej, ovog puta u roku. ♦