Bivši šef beogradske DB Dušan Stupar svedočio o ubistvu Stjepana Đurekovića

Bivši šef beogradske DB Dušan Stupar svedočio o ubistvu Stjepana Đurekovića

12/05/2016 Off By

-Greškom je ubijen, trebali su da ga kidnapuju i dovedu u Zagreb. Znam to iz iskaza učesnika


U NASTAVKU suđenja u Minhenu bivšim funkcionerima jugoslovenske bezbednosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, sud je ispitivao videovezom iz Beograda bivšeg načelnika beogradskog centra Državne bezbednosti Srbije Dušana Stupara.

-Što znate o likvidacijama u inostranstvu, pitao je sudac Dauster.

-Služba je imala takve metode, odgovorio je.

-Jeste li bili umešani u takve likvidacije, pitao je sudija.

-Nikad, odgovorio je Stupar.

-Ko je naređivao likvidacije?

Stupar odgovara – “Savet za zaštitu ustavnog poretka”.

-A izvršavanje?, pitao je nemački sudija.

-Odluka se saopštavana nadležnoj republici koja bi to najbolje izvršila, rekao je Stupar.

Ko je predlagao?, pitao je dalje Dauster.

-Politika je odlučila i donela odluku, organi unutašnjih poslova su izvršavali – bez predsednika SFRJ ništa nije bilo moguće.

-Ko je mogao da usmer Savet za zaštitu ustavnog poretka na akciju protiv određene osobe?-pitao je sudija.

-Mogao je svaki član, savezni ministar unutarašnjih poslova imao je analize i političku odluku. Birali su koja će republika da izvede akciju, a nekad su centri i sarađivali, rekao je svedok.

-Što znate o ubistvu Stjepana Đurekovića?- pitao je sudija.

-Greškom je ubijen, trebali su da ga kidnapuju i dovedu u Zagreb. Znam to iz iskaza učesnika.

-Arkan (Željko Ražnatović) i Giska (Đorđe Božović)su mi to rekli. Ćetiri – pet osoba učestvovalo je u kidnapoovanju, rekao je Stupar. -Savezna Udba to je organizovala, rekao je i dodao kako je siguran da je nadležna bila hrvatska služba. Đureković je počeo da bežati, tim je izgubio živce, počeli su da pucaju, kad je vozilo trebalo da ga preuzme, krvario je pa su ga ubili, rekao je Stupar sudijama u Minhenu. Imali su logistiku, bilo ih je 4-5, promatrali su i pratili pre Đurekovica, rekao je i dodao, imali su dostavno vozilo s nemačkim tablicama kojim su htjeli da ga prebace kako bi mu u Hrvatskoj sudili kao izdajniku države, rekao je Stupar dodajući kako zna jednog od učesnika, ali ne želi reći njegovo ime.

Sudija Dauster ga je upozorio na opasnost od krivičnog postupka u Nemačkoj ako prečuti ime koje zna. Državni tužilac pitao je Stupara odakle mu podaci. Odgovorio je – “od Arkana, jedne treće osobe i jednog Giskinog prijatelja”. – Kakvu ulogu ima SDB Hrvatske?, pitao je tužitelj.

-U ovom slučaju nemam dokaza, ali siguran sam da je hrvatsko vodstvo insistiralo na akciji kidnapovanja, rekao je svedok, pa tvrdi kako je hrvatska služba bila angažovana, a savezni SDB je izabrao agente i planirao akciju.♦