Žan – Klod Junker: dogovor sa Turskom smanjio broj migranata

Žan – Klod Junker: dogovor sa Turskom smanjio broj migranata

07/05/2016 Off By

Junker smatra da još uvek treba da se dođe do održivog pada u broju migranata pre nego što može da se kaže da je kriza prošla, naglasivši da je dogovor dao EU – u manevarskog prostora da stvori pošten i kvalitetan sistem azila u srednjoročnom periodu


EVROPSKA migracijska kriza je na ‘prekretnici’ zahvaljujući dogovoru s Turskom koji pokazuje prve pozitivne rezultate, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Po dogovoru s Evropskom unijom, Turska se složila da zaustavi ilegalnu migraciju u zamenu za ubrzavanje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, viznu liberalizaciju i financijsku pomoć.

‘Nalazimo se na prekretnici’, rekao je. ‘Sporazum s Turskom ima rezultate i broj migranata značajno pada’.

Dodao je da još uvek treba da se dođe do održivog pada u broju migranata pre nego što može da se kaže da je kriza prošla, naglasivši da je dogovor dao EU – u manevarskog prostora da stvori pošten i kvalitetan sistem azila u srednjoročnom periodu.

Junker je kritikovao odluku o izgradnji ograde između Grčke i Makedonije.

‘Ne delim mišljenje nekih da ova ograda – ili uopšte ograde u Evropi – mogu da doprinesu bilo čime u smislu dugoročnog rešenja izbegličke krize’, rekao je.

‘Ograde mogu da spreče migrante da krenu dalje, ali nikakva ograda i nikakav zid nisu dovoljno visoki da odvrate te ljude od dolaska u Evropu kada beže od rata i nasilja u svojim zemljama’.(Agencije) ♦