Banjaluka: Svečano otvaranje obnovljene Ferhat – pašine džamije

Banjaluka: Svečano otvaranje obnovljene Ferhat – pašine džamije

07/05/2016 Off By

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa. Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci


U BANJALUCI će danas biti otvorena obnovljena Ferhat – pašina džamija poznatija kao Ferhadija.

Ceremoniji otvaranja u 11.30 sati prisustvovat će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa. Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je izgrađena 1579. godine, smeštena je u delu grada poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživeo zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574-1580) i prvom beglerbegu (1580-1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog. Kako je svojevremeno napisao poznati arhitekta i jedan od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH Alija Bejtić, ono što je Gazi Husrev-beg bio nešto ranije Sarajevu, to je Ferhad-paša Sokolović bio Banjoj Luci.

Džamija je kroz istoriju nekoliko puta oštećivana, 1944. godine, tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, srušen je spoljni trem. U zemljotresu koji je pogodio Banju Luku 1969. obrušen je deo minareta.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Srušena je 7. maja 1993. godine, nakon što je prvobitno bila granatirana, a potom i minirana. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije trajala je 15 godina i koštala je više od 10 miliona KM. Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je izdvojila oko dva miliona KM, institucije Republike Srpske koje su dale preko milion KM, i mnogobrojni donatori i vakifi.(N1)♦