EU: Hrvatska (i dalje) blokira Srbiju

EU: Hrvatska (i dalje) blokira Srbiju

04/05/2016 Off By

Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje “zeleno svetlo”, čime bi se obezbedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o člnstvu sa EU


PREDSEDAVAJUĆA EU – Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Holandsko predsedavanje Savetom EU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU (Coreper), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromenjen. I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je prijedlog o otvranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje “zeleno svetlo”, čime bi se obezbedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o člnstvu sa EU. Sastanak stalnih predstavnika zemalja članica bio je zatvoren za javnost, a diplomatski izvori iz Saveta EU navode da Hrvatska i dalje insistira na ukidanju zakona o regionalnoj nadležnosti Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kao i na garancijama za zastupljenost hrvtske nacionalne manjine u srpskom Parlamentu.

Holandija, trenutno predsedavajuća Savetom EU, i dalje insistira da se poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom otvore do kraja njihovog predsedavanja, koje ističe u junu. To je i bio jedan od razloga što je ovo pitanje podignuto sa nivoa radne grupe Saveta EU za zemlje u procesu proširenja (Coela) na viši nivo stalnih predstavnika zemalja članica u EU.

Izvori iz Saveta EU navode da se konsultacije sa Zagrebom u cilju rešavanja hrvatske blokade srpskog pristupnog procesa nastavljaju, kako na inicijativu zvaničnog Brisela, tako i pojedinih zemalja članica koje kritički gledaju na ovakvo ponašanje Hrvatske.(Agencije)♦