Hrvatska: I pored 200 hiljada nezaposlenih odobren “uvoz” radnika

Hrvatska: I pored 200 hiljada nezaposlenih odobren “uvoz” radnika

02/05/2016 Off By

Da niko, uprkos više od 200.000 nezaposlenih, neće u pastire, šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira


HRVATSKA, i pored više od 200.000 nezaposlenih primorana je da raspiše kvote za “uvoz” ljudi za pojedine profesije ili radna mesta, pošto ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada.

Na listi profesija i poslova su lekari, pastiri, baletani, operski pevači, voćari…
Mnogi hrvatski lekari tražeći bolja primanjima postali su proteklih meseci nova generacija gastarbajtera, pa ih sada u Hrvatskoj nedostaje između 900 do čak 4.000. Zato i nije iznenadila odluka Vlade o kvotama za uvoz lekara.

Za 2016. predviđeno je angažovanje pet doktora sa specijalističkim obrazovanjem, pet “običnih” lekara, pet stomatologa, navodi hrvatski Poslovni dnevnik.

Lista odobrenih kvota, međutim, otkriva niz (ne)logičnih detalja uprkos velikom talasu iseljavanja mladih Hrvata i Hrvatica, navodi Poslovni dnevnik.

Da niko, uprkos više od 200.000 nezaposlenih, neće u pastire, šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 celogodišnjih za masere posebne vrste.

Iz uvoza Hrvatska može da angažuje i 24 pilota, ali i 10 stjuardesa, i 14 baletana, tri operska pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta.

Poslovni dnevnik navodi da je odobreno i 10 dozvola za turističke animatore i pita: “Zar među ovdašnjim studentima, a brojem prelaze 60.000, nema voljnih i sposobnih da tokom leta zarade džeparac pa i animatore moramo da uvozimo”
Odluka Vlade Hrvatske o kvotama stupa na snagu danom donošenja, pa to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtevi.