Viktimološkog društva Srbije i UNDP SEESAC-A: Nedelja borbe protiv nasilja vatrenim oružjem

Viktimološkog društva Srbije i UNDP SEESAC-A: Nedelja borbe protiv nasilja vatrenim oružjem

27/04/2016 Off By

Saslušajmo glas žrtava: Smanjimo zloupotrebu vatrenog oružja – povećajmo našu bezbednost!-Globalna kampanja – Nedelja borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja 1 – 8. maj 2016. godine


 

VIKTIMOLOŠKO društvo Srbije (VDS) i UNDP SEESAC, a uz finansijsku podršku Evropske unije, pridružuje se ovogodišnjoj globalnoj kampanji pod nazivom Nedelja borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja koja ima za cilj podizanje svesti o posledicama koje zloupotreba vatrenog oružja ostavlja na preživele kao i na porodice onih koji su podlegli povredama. Kampanja takođe nastoji da podigne svest o radu Službe podrške žrtvama u Srbiji.
Kampanja „Saslušajmo glas žrtava“ predstavlja deo globalne kampanje „Nedelja borbe protiv nasilja upotrebnom vatrenog oružja“ koja se održava u periodu od 1. do 8. maja 2016. godine u organizaciji Međunarodne mreže akcije za malokalibarsko naoružanje (International Action Network on Small Arms).

Nedelja borbe, koju je podržalo 85 zemalja, je prilika da se istaknu napori koji se ulažu u zaustavljanje širenja i zloupotrebe malokalibarskog oružja, kao i u promovisanje delotvornog Programa akcije Ujedinjenih nacija (UN PoA), i podizanje svesti o epidemiji oružanog nasilja i njegovih posledica.
Prema rezultatima prikupljenim putem medijskih izveštaja i otvorene platforme Oružje na meti (www.oruzjenameti.org) UNDP SEESAC-a, više od polovine žrtava incidenata sa vatrenim oružjem u Srbiji je među mladima od 18-35 godina. Žrtve i počinioci incidenata sa vatrenim oružjem se obično poznaju, a u 72 posto slučajeva oni su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt najčešći ishod oružanog nasilja u porodici (51 posto).

Kampanja „Saslušajmo glas žrtava“ oružanog nasilja koja se sprovodi u Srbiji ima za cilj da pokaže koliko upotreba oružja utiče na našu bezbednost i koliko može da uništi naš i tuđ život. Ove godine, pozivamo žrtve, porodice žrtava koje su podlegle povredama, kao i osobe koje imaju saznanja o incidentima sa vatrenim oružjem da se pridruže Globalnoj nedelji borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja i opišu incident na internet strani www.vds.org.rs i na taj način prenesu svoje lično ili iskustvo njima bliskih osoba, i time doprinesu da se glas žrtava čuje i prepoznaju njihove potrebe.

Analiza dobijenog materija biće korišćena za planiranje daljih aktivnosti u cilju pružanja pune podrške žrtvama oružanog nasilja, ali i za dodatne aktivnosti koje se odnose na zloupotrebu vatrenog oružja. Putem kampanje na društvenim mrežama, osiguraćemo da glas žrtava dopre do što većeg broja građana Srbije. Istovremeno, biće organizovana dešavanja na kojima ćemo voditi neposredne razgovore sa građanima najmnogoljudnije opštine Novi Beograd kako bismo ukazali na važnost smanjenja upotrebe vatrenog oružja, kao i na značaj pružanja sistematične podrške žrtvama.♦