Libija: ponovo kidnapovan građanin Srbije

Libija: ponovo kidnapovan građanin Srbije

26/04/2016 Off By
Kidnapovani Miroslav Tomić koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine “Mesina oilfild”, koja je u vlasništvu kompanije “Arabian gold oliv kompani”

DRŽAVLJANIN Srbije Miroslav Tomić (36) otet je u subotu u Libiji. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u stalnom je kontaktu sa libijskim vlastima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije potvrdili su ovu informaciju ističući da su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima, sa kojima čine sve da se ova situacija što pre reši i da se naš državljanin što pre nađe na slobodi.

Tomić koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine “Mesina oilfild”, koja je u vlasništvu kompanije “Arabian gold oliv kompani”. Inače, bušotina se ne nalazi u zoni sukoba, zbog čega se pretpostavlja da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najverovatnije kako bi tražili otkup. Potraga je započela odmah po prijavi nestanka.


tomćPoslednja vest: oslobođen Miroslav Tomić?

DRŽAVLJANIN Srbije Miroslav Tomić (46), koji je otet u Libiji u subotu, 23. aprila, oslobođen je danas. Predstavnici njemačke kompanije “Ferostal”, za koju Tomić radi, nisu mogli za RTS da potvrde informaciju o njegovom oslobađanju.

Tomić živi u Libiji posljednjih 20 godina i zaposlen je u njemačkoj kompaniji “Ferostal”, koja se bavi održavanjem naftnih cijevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin. Mediji navode da je Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do pre tri nedelje bio u Srbiji i da je planirao da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloljetnih sinova otišao na zajednički odmor. Poslednji se sa njim, dan pre otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji.


Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je najverovatnije otet dok je obilazio naftne bušotine. Inače, u Libiji živi posljednjih 20 godina i zaposlen je u nemačkoj kompaniji “Ferostal”, koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin. Kako je moglo da se čuje, on, kao i ostali zaposleni, dobio je garancije da će biti siguran, tim pre što postoji osiguranje oko naftnih polja.

Novembra prošle godine u blizini Sabrate kidnapovani su službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić. Nažalost, ubijeni su 19. februara prilikom američkih vazdušnih napada na uporište Islamske države

Sredinom januara ove godine, posle deset meseci zarobljeništva iz zatvora u Tripoliju pušten je Srđan Babić. Bivši telohranitelj Zorana Đinđića, radio je za francusku kompaniju “Argus” koja se bavi poslovima fizičkog osiguravanja diplomatskih i privrednih misija.(Agencije)♦