Aleksandar Vučić: Napadaju RIK, a PIK spava, doručkuje – od jaja sa slaninom, do štrudle s makom

Aleksandar Vučić: Napadaju RIK, a PIK spava, doručkuje – od jaja sa slaninom, do štrudle s makom

25/04/2016 Off By

 “Bez obzira na to kakve će sve belosvetske igre da se igraju oko listića i kako će svi za oko 200 glasova da uđu u Skupštinu, kako bi se smanjio broj mandata SNS, mi ćemo da poštujemo odluku državnih organa, kakva god bila”, rekao je predsednik SNS na današnjoj konferenciji za medije


Ranka Čičak

U SUBOTU, 28. maja održaće se vanredna skupština Srpske napredne stranke. Odmah posle toga očekuje se formiranje Vlade.

To je rekao predsednik na konferenciji za novinare posle današnje sednice Predsedništva stranke.

Vidno veseliji i srećniji nego noćas, nagovestio je da se nešto čudno događalo pred zoru, da su ujedinjeni pojedinci iz partija ispod cenzusa upali u RIK, neki su pretili i da su zatim volšebno za po pola promila prelazili granicu ka ulasku u Skupštinu. Izmišljali su razne povrede tokom glasanja, kakvih uopštenije bilo. Jer, ceo je svet ove izbore ocenio kao najmirnije i najlegalnije do sada. Čak je danas Federika Mogerini Vučiću čestitala na tome.

Bez obzira na to kakve će sve belosvetske igre da se igraju oko listića i kako će svi za oko 200 glasova da uđu u Skupštinu, kako bi se smanjio broj mandata SNS, mi ćemo da poštujemo odluku državnih organa, kakva god bila. Iako se mnogo toga čudno noćas dešavalo. Ponosan sam na činjenicu da smo čisto i čestito uspeli da pobedimo. Na laži su se za oko pola sata svi juče ujedinili.Krenuli su da izmišljaju priče o nepravilnostima. Pojedini mediji su dobili zadatke da to objavljuju.Na kraju, od svih nepravilnosti, imali smo dve, koje je prijavio SNS. Uhvatili smo na delu lopove u Vranju, slikali ih kako kradu listiće. Uhvatili smo i pijanog radikala koji je razbijao kutije u Ribniku kod Jagodine. Ne postoji biše ni jedan prigovor. Od svih njihovih agencija, onih izmišljenih organizacija CRTA, linija, ne znam kako se već zovu, nikakvog prigovora nije bilo. To im je bilo potrebno da pravdaju svoj neuspeh. A svi su prešli cenzus pod vrlo čudnim okolnostima. Mi to ostavljamo nadležnim državnim organima. U njihov rad verujemo. Uopšte nas ne smeta da i pod tako čudnim okolnostima, za 200 glasova pređu 2 liste, za 2.000 glasova da pređu tri liste i da sve nešto naguraju između tih 5,01 i 6,03.

Vučić kaže da izborni proces ostaje kao veoma uspešan i da će se sada baviti budućnošću Srbije. Kaže da je istorijski uspeh dobiti gotovo 100.000 glasova više dve godine nakon početka teških reformi. To mogu samo uspešni i najbolji. Konkurencije se ne boji:

-Jedva čekam duele sa stručnjacima koji su lažima pokušavali da govore o nama. Jedna od takvih laži bila je sinoć kako RIK ne radi ništa, ne javlja se i kasni s rezultatima. A PIK, Pokrajinska izborna komisija, otišla da spava. Ni jedno slovo nisu saopštili do danas u 14 sati. I svi ćute, l prave se blesavi. Svi novinari ne znaju šta se dešava. A mučeni Đurđević, predsednik RIK -a jutros do 6 sati trese se od straha, dok ga obilazi onaj nabildovan i ne znam ko jos i govore mu – mi ćemo da ti pokažemo ako svi ne pređemo cenzus. Čuveni Pajtić ima 8 posto u Vojvodini. Zamislite mene, da izgubim izbore sa 8 prema 46 posto. Posle dođem da na njega tako vičem. Nije ga sramota što je dobio 8 posto. Šesnaest godina vlada, a dobije 8 posto. E, tako su svi prešli cenzus nekim neverovatnim čudom u toku noći. Očigledno je da se tu svašta zbivalo. Ja noćas nisam hteo da slavim, kao da sam predosetio. Ipak, zahvaljujući narodu, mi ne moramo da brinemo. Sve mogu da rade, ali većinsku volju naroda ne mogu da promene. Narod Srbije neće u prošlost, hoće u budućnost. Ja sutra odoh u Uzićima da postavim kamen temeljac za novu fabriku municije 12,7 milimetara. Ono što nismo uspeli da se dogovorimo s Konjicom u Bosni da od njih kupimo tehnologiju, kupili smo od Belgijanaca za 30 miliona. Prekosutra idem da otvorim novu fabriku u Inđiji. U petak idem na novi put. A ove njihove igre me ne zanimaju. Napadaju RIK, a PIK spava, pa doručkuje, od jaja sa slaninom, do štrudle s makom. Tek posle ručka dali prve izveštaje. Govorili su o pokušajima krađe, a nisu čak ni prijavili nikakav pokušaj.

Na pitanje novinara s kim će u koaliciju, Vučić je rekao da još ne zna. Pitala sam hoće li prihvatiti to što mu se Dačić nudi, a on kaže da mu je Dačić čestitao, a onda i on Dačiću.

Zahvalio je građanima na Kosovu i rekao da, od Miloševića do danas, niko od Srba na Kosovu nije imao toliku podršku.♦