Uspešan nastup srpske književnosti na Sajmu u Budimpešti

Uspešan nastup srpske književnosti na Sajmu u Budimpešti

25/04/2016 Off By

Tokom učešća na na Sajmu, posebno je predstavljen Beogradski sajam knjiga – prikazan je film o tradiciji i dometima naše najznačajnije manifestacije kulture, brojnoj publici je prikazana detaljna prezentacija, a u odvojenom terminu je održan razgovor sa piscem Draganom Velikićem


Tamara Vasiljević

KNJIŽEVNOST, izdavaštvo i kultura Srbije i Beogradski sajam knjiga, najvažnija manifestacija posvećena čitaocima u našoj zemlji i regionu, prvi put su predstavljeni na Međunarodnom festivalu knjiga u Budimpešti od 21. do 24. aprila, u organizaciji Beogradskog sajma.

Pored predstavljanja dela domaćih autora i izdavača na štandu, u okviru nastupa je organizovano nekoliko značajnih skupova.

Tokom učešća na festivalu, posebno je predstavljen Beogradski sajam knjiga – prikazan je film o tradiciji i dometima naše najznačajnije manifestacije kulture, brojnoj publici je prikazana detaljna prezentacija, a u odvojenom terminu je održan razgovor sa piscem Draganom Velikićem. Poseban program je održan u mađarskoj Biblioteci za strane jezike.

Organizovana je poseta i sastanak u Biblioteci kulturnog i dokumentacionog centra Samouprave Srba u Mađarskoj, gde je dogovorena buduća saradnja i potvrđena donacija oko stotinu knjiga. Donacija je realizovana zahvaljujući projektu obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u regionu i dijaspori, koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Realizator projekta je Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Ovim događajima je prisustvovao značajan broj mađarskih izdavača i književnika, predstavnici njihovih udruženja, ustanova kulture i medija, naši ljudi koji žive u Budimpešti.

Realizovan je niz sastanaka sa učesnicima na festivalu, prestavnicima različitih inostranih institucija i ustanova kulture, udruženja i sajmova knjiga, koje mogu doprineti obogaćivanju izlagačkog programa Beogradskog sajma knjiga i kulturnoj razmeni Srbije sa svetom.

U organizaciji i realizaciji nastupa značajnu podršku je pružila Ambasada Republike Srbije u Budimpešti, Biblioteka kulturnog i dokumentacionog centra Samouprave Srba u Mađarskoj, Turistička organizacija Beograda i druge ustanove i organizacije. ♦