Makedonija: “Šarena revolucija” širi se izvan Skoplja

Makedonija: “Šarena revolucija” širi se izvan Skoplja

22/04/2016 Off By

 DEMONSTRANTI TRAŽE DA IVANOV PODNESE OSTAVKU, IZMENU ODLUKE O IZBORIMA ZAKAZANIM ZA 5. JUN I FORMIRANJE EKSPERTSKE VLADE, PRENOSE MEDIJI


GRAĐANSKA inicijativa “Protestujem” i večeras je organizovala protest u Skoplju protiv odluke predsednika Đorge Ivanova o aboliciji političara umešanih u aferu “Prisluškivanje”.

Protest je počeo ispred Specijalnog tužilaštva i nastavio se ispred Sobranja, a očekuje se da se građani upute prema Vladi Makedonije.

Demonstranti traže da Ivanov podnese ostavku, izmenu odluke o izborima zakazanim za 5. jun i formiranje ekspertske vlade, prenose mediji.

Protesti se održavaju i u Ohridu, Kavadarcima i Kočanima.

Protesti, koji već drugu sedmicu potresaju Makedoniju, dobili su ime – šarena revolucija, najviše zbog boja kojima demonstranti gađaju zgrade državnih institucija i objekte sagrađene u okviru projekta “Skoplje 2014”.

Lider opozicije Zoran Zaev odbio je poziv na bečke pregovore dok predsednik Đorge Ivanov ne povuče odluku o aboliciji osumnjičenih u aferi prisluškivanja.

Posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

Aferu “Prisluškivanje” prošle godine obelodanio je Zaev i protiv njega je zato podnesena krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.(Agencije)♦