21. april

21. april

21/04/2016 Off By

 

1882. – U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta “Vračara” Davorina Jenka, autora srpske himne “Bože pravde”


 

-753. – p.n.e – Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1142. – Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.

1509. – Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat dveju ruža”.

1699. – Umro je Žan Rasin, francuski pesnik i autordramskih tragedija “Andromaha”, “Fedra”, “Britanikus”, “Berenisa”, “Mitridat” i komedije “Parničari”.

1816. – Rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte, koja se proslavila sa prvim romanom “Džejn Ejr”. Sa mlađim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.

1828. – Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof IpolitTen (Hippolyte Taine), član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti (“Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”).

1836. – Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856. – Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

1882. – U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta “Vračara” Davorina Jenka, autora srpske himne “Bože pravde”.

1910. – Umro je američki pisac Mark Tven, poznat poromanima “Doživljaji Toma Sojera” i “Doživljaji Haklberi Fina”.

1915. – Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.

1918. – Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

1926. – Rođena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1941. – Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko i italijansko područje.

1945. – Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946. – Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz, poznat po delu “Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca” koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

1960. – Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1967. – Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim “grčkih pukovnika” koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1971. – Umro je Fransoa Divalije, “Papa Dok”, predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom “Tonton Makut”.

1972. – Vasionski brod Apolo 17 (posada: Ceran i Scmitt) se spustio na Mesec. To je bila poslednja misija sa ljudskom posadom pod nazivom Apolo.

1989. – 100,000 kineskih studenata se okupilo na trgu Tienanmen u Pekingu.

1993. – Umro je Fransoa Divalije, “Papa Dok”, predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom “Tonton Makut”.

1993. – Vrhovni sud Bolivije osudio je na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu zbog masovnih ubistava i kršenja ustava.

1996. – Koalicija levog centra “Maslinovo drvo” pobedila je naIzborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.

1997. – Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru pripremaza prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999. – U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođeni suposlovna zgrada “Ušće” u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000. – Parlament Rusije ratifikovao je rusko-američki Sporazum oograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003. – U svom domu na jugu Francuske, u 70. godini života umrlaje Nina Simon, američka džez pevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigle milionski tiraž. Nastupala je u “Karnegi Holu” i pariskoj “Olimpiji”, bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava crnaca.

2003. – Kapetan bivše Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić dobrovoljno se predao srpskim vlastima i 17. maja je isporučen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru zajedno sa Miletom Mrkšićem i Veselinom Šljivančaninom.

2004. – Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordehaj Vanunu izašao je iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu je uhapšen i osuđen nakon što je 1986. u intervjuu britanskom listu “Sandej tajms” (Sunday times) otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja. ♦