Turistička ponuda Srbije na sajmu u Budvi

Turistička ponuda Srbije na sajmu u Budvi

20/04/2016 Off By

Tržište Crne Gore jedno je od prioritetnih tržišta na kome se predstavlja turistička ponuda Srbije. U 2015. godini u Srbiji je boravilo 70.861 turista iz Crne Gore, koji su ostvarili 171.234 noćenja, što je za 25 posto više nego u 2014. godini


Sandra Vlatković

DVADESET I PETA Međunarodna turistička berza i Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo METUBES održaće se od 21. do 23. aprila 2016. godine u Budvi, gde će Turistička organizacija Srbije objediniti predstavljanje turističkih potencijala Srbije.

Zakupljen je izložbeni prostor veličine 30 kvadrata na kome će se predstaviti i Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija grada Novog Sada i Turistička organizacija „Zlatibor“.

Posetiocima Sajma i zainteresovanim turističkim poslenicima biće predstavljena celokupna turistička ponuda Srbije. U odnosu na interesovanje turista iz Crne Gore, akcenat u ponudi biće na mogućnostima odmora u gradovima, banjskim i planinskim destinacijama, festivalima i manifestacijama, uz aktivni odmor, seoski turizam i kulturno-istorijsko nasleđe, a celokupan nastup će biti promovisan pod sloganom kampanje „Vodeno blago Srbije“.

METUBES je najznačajnija manifestacija u oblasti promocije i prodaje turističkih kapaciteta u Crnoj Gori. Okuplja najvažnije nosioce turističke ponude regiona i prezentuje turističku ponudu za predstojeću turističku sezonu. Pored predstavnika turističke privrede, na Sajmu učestvuju izlagači opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, spa i wellness centre, kazina, kao i opreme za upražnjavanje raznih vidova odmora i turizma koji predstavljaju deo savremenog hotelskog biznisa. Takođe, zastupljeni su i obrazovne institucije, advertajsing agencije, softverske kompanije, medijske kuće, telekomunikacijske ustanove, agencije za zapošljavanje u turizmu i sl. Pored sajma turizma METUBES, na Jadranskom sajmu u Budvi, istovremeno se održava i Sajam hrane. Ovogodišnja zemlja-partner METUBES-a je Indonezija.

Tržište Crne Gore jedno je od prioritetnih tržišta na kome se predstavlja turistička ponuda Srbije. U 2015. godini u Srbiji je boravilo 70.861 turista iz Crne Gore, koji su ostvarili 171.234 noćenja, što je za 25 posto više nego u 2014. godini. Mereno brojem ostvarenih noćenja, crnogorski turisti najviše su boravili u Beogradu, zatim slede planinska i banjska mesta. Takođe, prema broju ostvarenih noćenja u 2015. godini, crnogorski turisti se nalaze na 2. mestu, iza turista iz Bosne i Hercegovine. U prva dva meseca 2016. godine u našoj zemlji boravilo je 11.656  turista iz Crne Gore i oni su ostvarili 38.416  noćenja (+ 25 posto).♦