Od 21. aprila nova izložba u noćnoj galeriji Petak

Od 21. aprila nova izložba u noćnoj galeriji Petak

19/04/2016 Off By

IZLAŽU MLADI UMETNICI IGOR KAČAVENDA I KATARINA MARČETIĆ


UDRUŽENJE Kreativna fabrika, u okviru projekata „DosijeUmetnik“, predstavlja izložbu “Untitled digital EXHIBITION” Igora Kačavende i Katarine Marčetić u noćnoj galeriji Petak. Otvaranje izložbe je 21.aprila 2016. u 20 časova.

Katarina Marčetić (1993.), rođena u Pančevu, student je treće godine fotografije na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Učesnica je nekoliko grupnih izložbi, kao što su “FESTUM- Festival studenata Univerziteta umetnosti” 2015. u Beogradu, “Kontrast” 2015, “Izložba grafika 2. godine” 2015. u Kragujevcu i “5-to svetsko bijenale studentske fotografije” u Novom Sadu 2015, na kojima je izlagala grafike, slike i fotografije.

petakKritika beleži da je serijom prikaza različitih formi makaza, umetnica Katarina Marčetić, ovom prilikom predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu. Izloženi radovi su nastali u okviru fakultetskog zadatka ˝Kreativna upotreba skenera˝. Periodičinim promenama, transformativni prikazi makaza predstavljeni su u koherentnoj estetskoj formi putem koje simbolizuju proces odrastanja, sazrevanja, spoznavanja sopstvenog Ja, i tim sledom, formiranja emotivne stabilnosti. Od nečeg svakodnevnog, čija funkcija podrazumeva neposredno upotrebnu vrednost, dobija se jedna sasvim nova, originalna I iskrena individualna forma. Svaka od prikazanih formi, simbolišući proces odrastanja, predstavlja izvestan aspekat dubinske emotivne spoznaje, ostvarene postupkom pretapanja kreativnosti u vidu igre.

dosije

VIZUELNI (likovni) način izražavanja Igor Kačavenda doživljava kao samo jedan od aspekata sopstvenog umetničkog izraza. Priloženi vizuelni prikazi, percipirani uporedo sa njegovim auditivnim radom iz domena minimalističkog, ambijentalnog, elektronskog zvuka, sačinjavaće celovitu sliku i na taj način omogućiti posmatraču upotpunjeno saživljavanje sa umetničkim izrazom kao celinom. Igor je mišljenja da krajnji produkt njegovog stvaralaštva proizilazi prvenstveno iz ljubavi prema crtanju I slikanju, ali potom i umetnosti uopšte, što će ga inspirisati da svoj, posve autentični senzibilitet, iskaže dijahrono kroz sliku I zvuk. Uz to, radovi sadrže precizno izraženu motivsko-kontekstualnu srodnost, te je najprirodnije da budu predstavljeni zajedno I na taj način zaokruže koncept.

Kada je o samoj postavci reč, ona je proizvod dugogodišnje posvećenosti individualnom kreativnom stvaralaštvu, koje je u svom sprovođenju bilo motivisano isključivo zadovoljstvom samog stvaralačkog postupka. On se kako sam naglašava, slikanjem bavi iz hobija.

Da potsetimo da se Noćna galerija Petak nalazi se u Lominoj ulici br. 14 u Beogradu i za posetioce je otvorena svakog dana, osim ponedeljka, od 20 časova.

Izložba će trajati do 28. aprila ove godine.(DosijeUmetnik)♦