EU: Donald Tusk upozorio je u Makedoniju

EU: Donald Tusk upozorio je u Makedoniju

16/04/2016 Off By

 “Evropi je potrebna stabilna Makedonija kojom se vlada na temelju zakona. U opasnosti je evro-atlantska budućnost zemlje”, poručio je Tusk preko Twittera, nakon što su u Makedoniji raspisani prevremeni izbori za 5. juni


 

PREDSEDNIK Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je u Makedoniju da ne dopusti da politička kriza ugrozi njen put prema euroatlantskim integracijama.

“Evropi je potrebna stabilna Makedonija kojom se vlada na temelju zakona. U opasnosti je evro-atlantska budućnost zemlje”, poručio je Tusk preko Twittera, nakon što su u Makedoniji raspisani prevremeni izbori za 5. juni.

makedonija-696x456

I pored najavljenom bojkotu opozicije koja priželjkuje odlaganje, predsednik parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je izbore za 5. juni.

Glavna opoziciona stranka SDSM (socijaldemokrati) smatra da ulovii za glasanje nisu ispunjeni, osuđujući lažirane izborne liste, vladin nadzor medija i teško kršenje javnih sloboda.

Njen šef Zoran Zaev osudio je i skandal ilegalnog prisluškivanja hiljada političara, novinara, verskih glavešina. Odluka predsednika Gjorgea Ivanova od utorka o prekidu sudskog gonjenja u tom predmetu i pomilovanju učesnika zakomplicirala je političku situaciju u Makedoniji.(Agencije)♦