Raspisan javni poziv za podsticaje filmskoj industriji

Raspisan javni poziv za podsticaje filmskoj industriji

15/04/2016 Off By


U Srbiji postoje filmski studiji, brojne kredibilne producentske kuće, značajna baza iskusnih i veoma cenjenih filmskih radnika i jedinstvena raznovrsnost filmskih lokacija širom njene teritorije


 

MINISTARSTVO privrede raspisalo je javni poziv za dodelu podsticaja za proizvodnju audiovizuelnih dela u cilju povećanja privrednih aktivnosti i zaposlenosti u filmskoj industriji, proizvodnim i uslužnim delatnostima, kao i promocije potencijala Srbije u ovoj delatnosti.

Da bi se Srbija svrstala među konkurentne svetske destinacije kao što su Češka, Mađarska i Hrvatska, Vlada Srbije je, prošle godine usvojila Uredbe o podsticajima investitoru da u u našoj zemlji proizvode audiovizuelno delo. Investitorima iz ove oblasti Vlada je ponudila finansijske podsticaje po uzoru na većinu zemalja u Evropskoj Uniji i 30 zemalja širom sveta.
U Srbiji postoje filmski studiji, brojne kredibilne producentske kuće, značajna baza iskusnih i veoma cenjenih filmskih radnika i jedinstvena raznovrsnost filmskih lokacija širom njene teritorije. Finansijski podsticaji za investitore u audiovizuelnoj industriji omogućiće da u Srbiju dolaze veći projekti, sa velikim budžetima koji bi se u zemlji realizovali duže, koristeći veći broj lokacija i kapaciteta, naročito onih van Beograda.
Za ove namene je u budžetu Ministarstva privrede opredeljeno za 2016. godinu 400 miliona dinara.