Postavljen kamen temeljac za Kulu Beograd

Postavljen kamen temeljac za Kulu Beograd

15/04/2016 Off By

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je, uoči postavljanja kamena temeljcana Savskom pristaništu rekao da će Kula Beograd postati „lendmark“ za celu zemlju i grad, te da će taj deo grada postati ponos Beograda i cele Srbije


 

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik UO „Eagle Hills“ Muhamed Al Abar položili su danas na Savskom šetalištu kamen temeljac za Kulu Beograd.

Vučić i Al Abar najpre su napisali poruke i stavili ih u kapsulu, koja je potom položena u zemlju i ostaće u temeljima Kule Beograd.

Vučić je novinarima otkrio da je u poruci citirao francuskog predsednika Šarla de Gola da je najvažnije uređivati zemlju, a ne njom vladati.

Vučić je, uoči postavljanja kamena temeljcana Savskom pristaništu rekao da će Kula Beograd postati „lendmark“ za celu zemlju i grad, te da će taj deo grada postati ponos Beograda i cele Srbije.

Danas pravimo još jedan korak, s ciljem da deo zemlje koji je bio znak zaostalosti i nemara promenimo… Da takav deo naše zemlje privlači turiste, strane goste, da zaradujemo novac i zapošljavamo ljude“, rekao je Vučić.

Srbija, rekao je, ne može da stoji u mestu i čeka da nešto padne s neba, niti da se skriva dok ceo svet ide napred, nego mora da ide u korak sa svetom, ali i ispred njega kako bi nadoknadila propušteno.

Projekat će od Srbije napraviti zemlju uspeha i obasjaće potencijal koji ima Beograd, istakao je Vučić.

Zapušteno mesto je očišćeno i sutra će, kako je naglasio, „biti velelepni prostor sa kojim niko u regionu po lepoti neće moći da se takmiči“.

Predsednik UO Eagle Hills-a, investitora, Muhamed Al Abar je rekao da mu je drago što je imao priliku da sarađuje sa ljudima u Srbiji i što mu je ukazana čast da učestvuje u projektu „kojim se Srbija uvodi u svet, ali i svet u Srbiju“.

On je rekao da je Beograd na vodi neverovatan projekta, koji se radi sa velikom transparentnošću i velikom posvešćenošću.

Ako poredimo današnji dan sa pre dva meseca, vidi se koliko je urađeno“, rekao je Al Abar i dodao da su projekti poput ovog u Beogradu retki u svetu.

On je zahvalio na poverenju svim izvođačima radova.

MASTER plan Beograd na vodi obuhvata komercijalne centre, renomirane svetske hotele, obrazovne i zdravstvene ustanove i čitav niz zabavnih sadržaja, saopštila je kompanija Belgrade na vodi.

Kula viša od 160 metara, sa pogledom na Savu, postaće novo obeležje Belgrade Beograda na vodi.

Iako je bilo najavljeno da će biti visoka 220 metara, tim dizjanera iz Čikaga koji je zadužen za nju ocenio je da bi se lepše uklopila u perspektivu grada ukoliko bi bila niža. I pored toga, ona će biti najviša zgrada u ovom delu Evrope i imaće 50. 000 kvadrata.

U njenu izgradnju će biti uključene domaće firme kao podizvođači.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da bi Kula Beograd  trebalo da bude izgrađena za tri godine.

Ako sve bude išlo po planu, rok je dve i po do tri godine da se kula Beograd izgradi. U izgradnju ćemo uključiti domaće firme kao podizvođače, kako bismo stekli neophodna iskustva u gradnji velikih zdanja“, rekao je gradonačelnik Beograda.♦