Jedite jabuke one su lek

Jedite jabuke one su lek

14/04/2016 Off By

Jabuka ima pozitivno delovanje na srce i krvne žile. Sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje kolesterol i začepljenje krvnih žila. Poboljšava probavu i pomaže kod proliva i zatvora. Jača imunitet, pomaže u mršavljenju, štiti od bakterija i virusa, i stimuliše rad bubrega. Jabuka sprječava karijes, štiti zubno meso i povoljno utieče na izgradnju kosti i zuba


 

Jabuka (Malus communis) je najrasprostranjenija kontinentalna voćka. Uzgajana je još 1.000 godina pre nove ere. Uzgaja se na preko 5 miliona hektara u svetu, a poznato je oko 10.000 sorti jabuka. Raste i kao divlje voće koje se takođe koristi, zbog svoje oporosti i kiselosti i to uglavnom kao pečeni zalogaj ili za preradu.

Jabuke su vrlo bogate važnim antioksidansima i dijetalnim vlaknima koji smanjuju rizik od razvoja raka, povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i bolesti srca.

Jabuke ublažuju glad, a imaju malo kalorija tako da ne čudi što su deo zdrave ishrane koja potiče mršavljenje. Jabuka sadrži pektin, vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom i tako daje osećaj sitosti.

SIROVA ili pečena jabuka olakšava probavu, a čaj od jabukove ljuske reguliše poremećaje organa za probavu. Jabučni ocat u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom, višestruko je delotvoran lek.

Jabuka ima pozitivno delovanje na srce i krvne žile. Sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje kolesterol i začepljenje krvnih žila. Poboljšava probavu i pomaže kod proliva i zatvora. Jača imunitet, pomaže u mršavljenju, štiti od bakterija i virusa, i stimuliše rad bubrega. Jabuka sprječava karijes, štiti zubno meso i povoljno utieče na izgradnju kosti i zuba.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je osnovni lek u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisutstva kalija, ključnog mineralnog sastojka. U jabučnom octu možemo naći minerale, vitamine, pektin i ostale tvari koje nastaju fermentacijom. Od minerala, jabučni ocat sadrži kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, klor, fluor, sumpor, silicij, željezo i bakar, a od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E. Jabučni ocat potiče probavu, smanjuje grlobolju, snižava nivo šećera u krvi, snižava kolesterol i visoki krvni pritisak i pomaže kod mršavljenja.

Jabuka protiv anemije

Svako jutro na prazan želudac pojedite jednu naribanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom meda i kuhinjskom kašikom soka od bokvice ili drenjina.

Jabuka protiv išijasa

Jabuke (najbolje divlje) su odličan lek protiv išijasa. Bolna mesta jednostavno se oblože jabukom i taj se postupak ponavlja danima dok se ne oseti olakšanje.

Jabuka protiv opstipacije

Izvanredan način da se reguliše stolica i otkloni zatvor jest da svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene jabuke s hlebom ili još bolje, kašom od ječma, pšenice ili raži.

Čaj od jabuke kao univerzalni lijek

Pet minuta je potrebno da se kuva 2,5 decilitra vode s velikom kašikom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama jabučnog cveta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti. Pije se za jačanje živaca, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i hunjavice. Istovremeno,  gasi žeđ.♦