Trinsaesti festival igre sutra spušta zavesu

Trinsaesti festival igre sutra spušta zavesu

09/04/2016 Off By

Direktorka Festivala Aja Jung je novinarima predstavila Zorana Markovića, kojem će sutra, posle nastupa Tanc Lucern teatra iz Švajcarske, na sceni Opere Madlenianu,biti uručena nagrada VIP poziva. Nagrada je ustanovljena pre 6 godina, s namerom da poznati umetnici nastupe i dobiju nagradu u gradu gde su napravili svoje prve baletske korake. Zoran je balet majstor i kooreograf ove trupe iz Lucerna


Ranka Čičak


NA DANAŠNJOJ, poslednjoj konferencjji za novinare, ovogodišnji, Trinaesti Beogradski festival igre dobio je pozitivne ocene.

– Preskočili smo lestvicu kvaliteta koju smo za ovu godinu postavili i uspeli da festival bude bolji nego lane – rekla je direktorka, Aja Jung.

zoran
Srećan što je dobio nagradu u svom rodnom gradu: Zoran Marković

 

– Program je bio veći, a ostvarena je i ideja da se prikaže što više novog. Imali smo nekoliko premijera i uspeli da festival postane relevantna manifestacija u svetu.

Aja je novinarima predstavila Zorana Markovića, kojem će sutra, posle nastupa Tanc Lucern teatra iz Švajcarske, na sceni Opere Madlenianu,biti uručena nagrada VIP poziva. Nagrada je ustanovljena pre 6 godina, s namerom da poznati umetnici nastupe i dobiju nagradu u gradu gde su napravili svoje prve baletske korake. Zoran je balet majstor i kooreograf ove trupe iz Lucerna. Postao je jedan od najpoznatijih igrača u svetu, a prve korake napravo je u školi Lujo Davičo. Kao dete hodao je toplim ulicama Dorćola, baš kao i Ana Jung, koja je uspela da proslavi svoj Dorćol:

– On je moj dorćolac i presrećna sam što je osvojio ovu nagradu. Zoran je neko s kim sam zajedno išla u baletsku školu i bio je moj komšija. Delilo nas je samo nekoliko kuća. On je napravio svetsku karijeru i pojavio se već na Beogradskom festivalu igre kao igrač .Igrao je za čuveni Holandski plesni teatar. Pre četiri godine desila mu se na našem festivalu i jedna lepa privatna priča.

Zoran je rekao da je bio ponosan kada je čuo da će dobiti ovu nagradu:

– Svi koji su je do sada dobili su veoma cenjeni umetnici. Radujem se nagradi iz moje države i mog grada. Mislim da je ovaj festival nešto fantastično. Beogradska publika ima priliku da vidi sve šta se dešava u svetu. A pre četiri godine na ovom festivalu upoznao sam moju sadašnju suprugu, pa sada imamo i ćerkicu. Ovde ćemo proslaviti jubilej naše veze.

Zoran je 1991 godine osvojio treće mesto na Beneton takmičenju u Trevizu.To mu je bila propusnica za dalje profesionalno usavršavanje u baletskoj školi Princeze Grejs u Monaku. Zatim je završio baletsku školu u Hamburgu. Prvi put je profesionalno zaigrao u Drezden baletu i posle 3 godine postao solista. Zajedno sa koreografom Stefanom Tosom osnovao je 1998 baletsku grupu, koja se 2001 preselila u Hanover, gde je Zoran nastavio da igra i da asistira u koreografiji. Kao gost nastupao je na pozornicama celog sveta. Trenutno je angažovan kao pedagog i balet majstor kompanije Tanc Lucern u Švajcarskoj.♦