Kako je pop iz muslimanske porodice “vukao za nos” pola Beograda

Kako je pop iz muslimanske porodice “vukao za nos” pola Beograda

09/04/2016 Off By

Ono što se zna o Jasminu Buhiću u Mrkonjić Gradu jeste da mu je majka Džuma Buhić, koja nikada nije rekla ko je Jasminom otac, osim što je nekoliko puta kazala da je Srbin. Tokom rata prešao je na pravoslavlje i uzeo ime Božidar Buhić, i upisao bogosloviju u manastiru Krka. Takođe je poznato da je njegov deda Hamdija Buhić, zvani Tarzo početkom 1990 – tih godina bio fasciniran Vojislavom Šešeljom, pa je promenio ime u Vojislav


 

ŽIVOTNI put Jasmina Buhića, odnosno Kristijana Stenberga je rijetko viđena priča, koja bi mogla postati pravi filmski hit. Godinama je varao Beograđane, obavljajući brojne odgovorne funkcije, a da to niko nije primetio. Reč je o momku rođenom u muslimanskoj porodici u Mrkonjić Gradu, koji je promenio veru, prešavši na pravoslavlje, zatim postao sveštenik i jedan od najbližih saradnika vladike Kačavende.

U Beogradu je postao “stručnjak” za ekonomiju, predstavljajući se da je Norvežanin Kristijan Stenberg. Bio je na nekoliko rukovodećih pozicija u javnim preduzećima u glavnom gradu Srbije. Ono što se zna o Jasminu Buhiću u Mrkonjić Gradu jeste da mu je majka Džuma Buhić, koja nikada nije rekla ko je Jasminom otac, osim što je nekoliko puta kazala da je Srbin. Tokom rata prešao je na pravoslavlje i uzeo ime Božidar Buhić, i upisao bogosloviju u manastiru Krka. Takođe je poznato da je njegov deda Hamdija Buhić, zvani Tarzo početkom 1990 – tih godina bio fasciniran Vojislavom Šešeljom, pa je promenio ime u Vojislav. Vremenom je Jasmin, odnosno Božidar, postao najmlađi iguman u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a kasnije se i zamonašio uzevši ime Arsenije.

Određeni period proveo je kao iguman u manastiru Papraća, nedaleko od Zvornika, a bio je jedan od najbližih saradnika vladike Kačavende. Godine su prolazile, a Jasmin je želeo da promeni profesiju. Navodno je u Beogradu završio studije ekonomije na Univerzitetu Singidunum, nakon čega je radio u nekoliko državnih preduzeća.

Niko ne zna kako je dobijao sve te poslove, jer ljudi koji su ga zapošljavali ili preporučivali sada ne žele da to komentarišu. Buhić je radio kao komercijalni i finansijski direktor javnog preduzeća “Ada Ciganlija”, a na tu poziciju je došao kao “ekonomski ekspert iz Norveške”, predstavljajući se kao Kristijan Stenberg. Kako prenosi s Blic Stenberg je bio direktor pet meseci, mada su zaposleni u tom preduzeću na početku primetili da ima nešto čudno kod novog direktora. “Na svako pitanje je odgovarao sa ‘ma može'”, rekli su radnici tog preduzeća. Kasnije su se pojavile i određene sumnjive fakture, pa je rukovodstvo preduzeća počelo aktivnije da nadgleda Stenberga. On je ubrzo tražio sporazumni raskid ugovora i otišao je.

Za sada nisu pronađeni dokazi da je Stenberg zloupotrijebio poziciju finansijskog direktora. Radio je i u Gradskoj upravi za cene, zatim u Sava centru u Beogradu, ali i kao predsednik Nadzornog odbora preduzeća “Beograd put”, gde je imenovan 28. maja 2014. godine ispred osnivača. Na tu poziciju podneo je ostavku 30. 11. 2015. godine. Buhić je prema dostupnim informacijama i autor naučnoistraživačkog rada “Komparativna analiza računovodstvenih sistema Kraljevine Norveške i Republike Srbije”. Njega je na pozicije u gradskim preduzećima preporučivao pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, koji takođe nije želio da komentariše poznanstvo sa Buhićem. (Klix.ba) ♦