Kolinda Grabar-Kitarović: ne radi se o hrvatskoj blokadi pregovora

Kolinda Grabar-Kitarović: ne radi se o hrvatskoj blokadi pregovora

09/04/2016 Off By

“Riječ je jednostavno o ispunjavanju preduslova”, naglasila je Grabar Kitarović dodavši da je to konačno dobro i za samu Srbiju


HRVATSKA nema nameru da postavlja nikakve ultimatume Srbiji, ali očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze za članstvo u EU, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je u intervjuu za Večernji list između ostalog rekla da se ne radi o hrvatskoj blokadi pregovora Srbije sa EU.

“Riječ je jednostavno o ispunjavanju preduslova”, naglasila je Grabar Kitarović dodavši da je to konačno dobro i za samu Srbiju.

Kako prenosi agencija Hina, ona je ocenila da je sveopštim padom praga tolerancije došlo i do pada tolerancije kod nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pa su “oni nezadovoljni kao što su nezadovoljni i pripadnici većinskog hrvatskog naroda”.

Hrvatska predsednica se, navodi Hina, slaže sa onim što se “često može čuti u Hrvatskoj da bismo želeli i da Hrvati u Srbiji imaju jednaka prava kao i Srbi u RH”.

“Tu se slažem i ne sviđa mi se ono što čujem od nekih političara iz Srbije da je Srbija ispunila sve svoje obaveze te da kritikuju našeg ministra Miru Kovača zbog inisistiranja na poštovanju Sporazuma o međusobnomj zaštiti nacionalnih manjina i na ukidanju tzv. univerzalne jurisdikcije”, dodala je.

Povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, Grabar Kitarović je rekla da “pravda mora biti zadovoljena” i da će Hrvatska “insistirati i istrajati da pravda bude i postignuta”.♦