Hrvatska: U očekivanju početka suđenja Kapetanu Draganu

Hrvatska: U očekivanju početka suđenja Kapetanu Draganu

07/04/2016 Off By

Vasiljković je, naime, već ranije tražio izuzeće svih sudija splitskog suda pa je odbijen. Smatrao je da neće imati pravedno suđenje jer su splitske sudije s područja koje je obuhvaćeno optužnicom. Već je zatražio i obustavu postupka koji mu je, kako tvrdi, montiran iz šovinističkih pobuda”, pišu hvatski medij.- Paravinju u ćeliji Kapetana zamenio general JNA Borislav Ðukić


 

Hrvatski portal Index tvrdi da će kapetanu Draganu biti suđeno u Splitu, navodeći da je odbijen zahtev za izborom suda koji je podnela odbrana Dragana Vasiljkovića dan pre sednice optužnog veća splitskog Županijskog suda koje je trebalo da odluči o utemeljenosti optužnice.

Zahtev odbrane pravda se lakšim dolaskom svedoka s obzirom da Vasiljkovića terete da je počinio i ratni zločin na području Gline pa je odbrana smatrala da će lakše doći do suda u Rijeci ili Zagrebu, nego Splitu. Index navodi da se “prije svega radilo o još jednom manevru odbrane”.

Vasiljković je, naime, već ranije tražio izuzeće svih sudija splitskog suda pa je odbijen. Smatrao je da neće imati pravedno suđenje jer su splitske sudije s područja koje je obuhvaćeno optužnicom. Već je zatražio i obustavu postupka koji mu je, kako tvrdi, montiran iz šovinističkih pobuda”, pišu hvatski medij.

Portal prenosi da će predsednik optužnog veća sudija Vladimir Živaljić zakazati sednicu na kojoj će se odlučiti o optužnici i da se “pretpostavlja da nekih većih problema s tim ne bi smelo da bude, pa će veće potvrditi optužnicu”.

“Nakon toga bi trebalo da bude poznato i ko će suditi kapetanu Draganu, kome društvo u ćeliji ne pravi više Dragan Paravinja, već general JNA Borislav Ðukić, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno, rušenje brane Peruča”, zaključuje “Index”.♦