Tvrdnja ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina: ISIL trguje arheološkim iskopinama

Tvrdnja ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina: ISIL trguje arheološkim iskopinama

07/04/2016 Off By

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umetničkih dela i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turske teritorije


 

ISLAMSKA država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umetničkim delima, antikvitetima i arheološkog blaga, izjavio je ruski ambasador pri UN-u.


 

“Oko 100,000 kulturnih objekata od globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku,” napisao je ambasador Vitalij Čurkin u pismu Savetu bezbednosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umetničkih dela i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turske teritorije.

“Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gde se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže i antikvarijatima na domaćem i stranom tržištu”, napisao je Čurkin.

Ruski ambasador je napisao kako se deo nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antaliju gdje kriminalne grupe proizvode lažne dokumente za njihovo podreklo.

“Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja sveta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijalizovanih internetskih prodavaonica ili eBaya,” rekao jer Čurkin.

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako proveravaju navode iz pisma.

“Trenutno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili istorijskih dobara pojavljuju na našim platformama,” poručili su iz eBaya.♦