Kinezi kupili Železaru Smederevo

Kinezi kupili Železaru Smederevo

05/04/2016 Off By


KINESKA KOMPANIJA HESTIL JE KONGLOMERAT I GIGANT SVETSKIH RAZMERA U PROIZVODNJI ČELIKA. IAKO JE PROIZVODNJA I PRODAJA ČELIKA GLAVNA DELATNOST OVOG GIGANTA, HESTIL POKRIVA I AKTIVNOSTI U RUDARSKOJ, FINANSIJSKOJ, METALSKOJ INDUSTRIJI, UPRAVLJAJU MODERNIM LOGISTIČKIM CENTRIMA I AKTIVNI SU U DRUGIM SRODNIM INDUSTRIJAMA


KOMISIJA za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare Smederevo, danas je, u prostorijama Ministarstva privrede,  otvorila finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku, kineske kompanije Hestil (ranije englesko ime: HBIS).


U prisustvu predstavnika Hestila, Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove.
Hestil je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 miliona evra.  Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva.
Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca.
Po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu  sa Zakonom o privatizaciji, biće zaključen ugovor o prodaji navedene imovine Železare Smederevo.
Hestil je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika. Iako je proizvodnja i prodaja čelika glavna delatnost ovog giganta, Hestil pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima i aktivni su u drugim srodnim industrijama. Na globalnom nivou zapošljavaju  preko 120.000 radnika i veliki su doprinosilac društvenog bogatstva u svim geografskim područjima gde operišu.
Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini,  Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu. Kao najveći proizvođač čelika u Kini, Hestil se ponosi godišnjim proizvodnim kapacitetima od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 m3 i u 2015. godini je proizvela 47.8 miliona tona čelika.  Poslovni prihodi Grupe su iznosili 43.7 milijarde dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva Grupe su iznosila 53 milijarde dolara na kraju 2015. godine.
Uspeh Hestila se bazira i na implementaciji najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija. Grupa ulaže u svoje istraživačke centre, kao i na kontinuiranu edukaciju i usavršavanje zaposlenih.
Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong. Između ostalog ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu  prodajnu mrežu u industriji čelika.
Ukupne projektovane investicije iznose preko 300 miliona dolara, što se sastoji od investicije u osnovna sredstva i infrastrukturu.
Cilj investicija u osnovna sredstva i infrastrukturu je da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje. Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto industriju. Ovo su ciljevi koji će biti postepeno ostvareni.
Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, plan je da se dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona.
Hestil planira da ponudi zaposlenje svim trenutno zaposlenim (oko 5.050). Zaposlenima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju. Hestil namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što su imali u ŽSD, t.j. radi pojednostavljenja, kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru ŽSD.(Press MP)♦