Gojko Vasić načelnik Uprave policije RS: radikalni islamisti u BIH su vankontrole

Gojko Vasić načelnik Uprave policije RS: radikalni islamisti u BIH su vankontrole

05/04/2016 Off By

 


Istovremeno je potvrdio kako većina takvih osoba koje predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju boravi na teritoriju Federacije BiH, dok ih je u entitetu RS tek nekoliko desetaka pa je najteži deo zadatka u suočavanju s tim problemom


 

SLUŽBE bezbednosti u Bosni i Hercegovini registrovale su nekoliko hijada osoba povezanih s radikalnim islamističkim pokretima koje mogu da postanu počiniteljima terorističkih napada, izjavio je načelnik Uprave policije Republike Srpske Gojko Vasić u intervjuu koji su juče, 4.aprila objavile banjolučke Nezavisne novine.


“Broj tih ljudi, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, a iz kojeg se i najčešće pojavljuju osobe koje bi mogle izvršiti teroristički napad, po podacima Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA), mjeri se u par hiljada”, ekao je Vasić.

Istovremeno je potvrdio kako većina takvih osoba koje predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju boravi na teritoriju Federacije BiH, dok ih je u entitetu RS tek nekoliko desetaka pa je najteži deo zadatka u suočavanju s tim problemom, ocenjuje Vasić, na federalnom i na deset županijskih MUP-ova unutar FBiH, kao i na Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u skladu s njenim zakonskim ovlaščenjima za borbu protiv terorizma.

Ovaj policijski funkcioner je ocijenio kao borbu protiv terorizma u BiH otežavaju postojeća zakonska ograničenja, uključujući tu slabu razmenu podataka o potencijalno opasnim osobama.

“Teroristi koriste određena zakonska ograničenja koja smo mi sami sebi napravili. Mogućnost kvalitetne i brze razmene podataka za osobe koju su opasne otežana je zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka”, rekao je Vasić.

Taj problem posebno je izražen kada je reč o osobama poreklom iz BiH, koje žive u inostranstvu, a mogu biti uvučeni u redove terorista. Posebno se to odnosi na tzv. drugu generaciju iseljenika iz BiH u države zapadne Europe.

“Imamo vrlo malo podataka o deci naših ljudi koji žive i rade u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i u drugim zemljama.. Te osobe su tamo rođene, ali zbog porekla roditelja imaju naše dokumente, znaju naš jezik, a mogu biti vrbovana i iz evropskih država da odu na ratište. Niko nama te podatke nije uspeo da ih mi, za slučaj da se te osobe vrate ovde, možemo da ih držlmo pod kontrolom”, reka je Vasić dodajući kako je to, po njegovu sudu, jedna od najvećih potencijalnih opasnosti od terorizma povezana s BiH.

Nije isključio ni mogućnost postojanja lokacija u zemlji na kojima bi se izvodila teroristička obuka no nije naveo niti jedan konkretni primer.

Rekao je kako je BiH za to pogodna jer postoji mnogo izolovanih područja gde čak ni pucnjava ne bi privukla posebnu pažnju.(Agencije)♦