RS: Savez za promene poziva na izbore zbog poskupljenja struje

RS: Savez za promene poziva na izbore zbog poskupljenja struje

27/03/2016 Off By
 Nezadovoljni: Lideri Saveza za promjene


U 2005. JE ZA PLATE U „ELEKTROPRIVREDI RS“ IŠLO 112 MILONA KM ILI 19 POSTO UKUPNIH PRIHODA „ELEKTOROPRIVREDE RS“, A NAKON DESET GODINA IMAMO 1.500 NOVIH ZAPOSLENIH ZA ČIJE ZARADE IDE 234 MILIONA ILI 30 POSTO UKUPNIH PRIHODA


 

Info: AGENCIJE

 

SAVEZ ZA PROMJENE (SzP) danas je najoštrije osudio odluku Regulatorne komisije za energetiku u RS – u o poskupljenju struje od 1. maja, pa su još jednom pozvali da se raspišu privremeni izbori u RS-u, zajedno s lokalnim u oktobru ove godine.


 

Upozorili su da će rast cene električne enrgije dovesti do lančanog rasta cena roba u RS – u.

Šef SDS-ovog resora za energetiku Slaviša Kovačević je na konferenciji za novinare Saveza za pomjene u Banjojluci, optužio resorno ministarstvo da ne vodi računa o privredi i dodao da je samo u 2014., pred opšte izbore, u „Elektroprivredi RS – a“ zaposleno više od 800 radnika.

U 2005. je za plate u „Elektroprivredi RS“ išlo 112 milona KM ili 19 posto ukupnih prihoda „Elektoroprivrede RS“, a nakon deset godina imamo 1.500 novih zaposlenih za čije zarade ide 234 miliona ili 30 posto ukupnih prihoda. Ovaj podatak jasno govori da je nenamjenskim trošenjem sredstava i prevelikim brojem zaposlenih, RS, odnosno „Elektroprivreda“ oštećena za namanje 640 miliona maraka, a od tih sredstava se mogao izgraditi jedan novi termoenergetski objekat koji bi bio u vlasništvu svih građana RS-a – naveo je Kovačević.

Na negativno poslovanje preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS“ uticala je, tvrdi, neodgovorna i nefikasna uprava i više milionski štetni ugovori.

Rekao je da nisu istinite tvrdnje vlasti da će stanovnici u RS – u osetiti samo dve marke poskupljenja struje mesečno, jer će, navodi, na godišnjem nivou „Eletroprivreda RS“ od građana uzeti dodatnih 15 miliona maraka, a od privrede 13 miliona KM.

I član Predseništva PDP-a Milenko Ristić je rekao da se „može zaključiti da nakon kolapsa zdravstvenog sistema u RS-u, sledi kolaps elektroenergetkog sektora“.

-Nakon oporezivanja i poljoprivrednih gazdinstava, gde ukupni nameti stižu do 220 maraka mesečno za poljoprivredno gazdinstvo, može se zaključiti da su neminovi prevremeni izbori  koje treba održati zajedno sa lokalnim izborima – kazao je on.  

U ime Napredne Srpske Goran Đorđić je rekao da je sada jasno „da vladajuća koalicija ne misli u interesima građana“.

Od 1.maja u RS-u sledi poskupljenje struje za domaćinstva od 5,4 posto.