Lokal terorizam: Akcija makedonske policije na granici s Kosovom

Lokal terorizam: Akcija makedonske policije na granici s Kosovom

27/03/2016 Off By

KOSOVSKI DNEVNIK “KOHA DITORE” OBJAVIO JE DA POLICIJA TRAGA ZA OSOBOM IZ BANGLADEŠA, POZNATIJOM KAO TONI, VOĐOM NAORUŽANE GRUPE KOJA JE DRŽALA U ZATOČENIŠTVU MIGRANTE, KOJI SU POBEGLI IZ MAKEDONSKOG PRIHVATNOG CENTRA TABANOVCE. MIGRANTI SU ZADRŽAVANI NA SILU U NAPUŠTENOJ KUĆI U SELU LOJANE


 

MAKEDONSKA policija izvela je akciju uz granicu sa Kosovom odakle je, navodno, ušla naoružana grupa koja se dovodi u vezu sa prošlogodišnjim terorističkim napadom u Kumanovu. Zvaničnih informacija o tome još nema, javili su skopski mediji i naavode da  Prema nezvaničnim saznanjima iz makedonske policije, radi se o “proveri lokacija i pretresu terena i napuštenih objekata duž granične linije koja je proglašena kriznim područjem”.


 

Policija je sinoć potvrdila da su bile blokade kod Aračinova i da je vršena kontrola u blizini više sela na području opštine Lipkovo. Pojedini mediji sinoć su objavili da je kosovska naoružana grupa upala u Makedoniju da bi izvršila teroristički napad radi oslobađanja Samija Uksimija, zvanog komandant Sokoli, prvooptuženog u slučaju “kumanovske grupe” koja je optužen za terorizam.

Gradonačelnik Lipkova Sadul Duraku rekao je da je situacija mirna i demantovao informaciju o naoružanoj grupi sa Kosova. Skopski mediji navode, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi, da su juče u oblasti sela Vaksince pronađeni migranti koje je nekoliko dana naoružana grupa držala u zatočeništvu. Kosovski dnevnik “Koha Ditore” objavio je da policija traga za osobom iz Bangladeša, poznatijom kao Toni, vođom naoružane grupe koja je držala u zatočeništvu migrante, koji su pobegli iz makedonskog prihvatnog centra Tabanovce. Migranti su zadržavani na silu u napuštenoj kući u selu Lojane.

Za napad u kumanovskom Divljem naselju 9. i 10. maja prošle godine optuženo je 29 lica. U napadu je poginulo osam policajaca, a 42 su teško povređena.♦