Članica Predsedništva LSV mr Maja Sedlarević: Reosnovati Pokrajinski zavod za statistiku

Članica Predsedništva LSV mr Maja Sedlarević: Reosnovati Pokrajinski zavod za statistiku

27/03/2016 Off By

 

POKRAJINSKI ZAVOD ZA STATISTIKU JE POSTOJAO U VOJVODINI DO POČETKA DEVEDESETIH GODINA, KADA JE UKINUT. OD TADA POSTOJI JEDAN VRLO OZBILJAN PROBLEM, IZ VRLO JEDNOSTAVNOG RAZLOGA, ŠTO REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU NE PRIKUPLJA I NE OBRAĐUJE PODATKE NITI O DRUŠTVNOM BRUTO POIZVODU NITI O DEMOGAFIJI, PRIVREDI I DRUGIM OBLASTIMA NA REGIONALNOM NIVOU, ODNOSNO NA NIVOU AP VOJVODINE


 

 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine traži reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku. Utemeljenje za ovakvu našu inicijativu nalazi se u Statutu AP Vojvodine na koji je Narodna skupština Republike Srbije dala prethodnu saglasnost, a u kome stoji da AP Vojvodina prikuplja i obrađuje statističke podatke na svojoj teritoriji, izjavila je danas članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević.


– Pokrajinski zavod za statistiku je postojao u Vojvodini do početka devedesetih godina, kada je ukinut. Od tada postoji jedan vrlo ozbiljan problem, iz vrlo jednostavnog razloga, što Republički zavod za statistiku ne prikuplja i ne obrađuje podatke niti o društvnom bruto poizvodu niti o demogafiji, privredi i drugim oblastima na regionalnom nivou, odnosno na nivou AP Vojvodine – navela je Sedlarević.
Dodala je da su takvi podaci neophodni da bi mogli da se izrađuju strateški i planski dokumenti od značaja za AP Vojvodinu.
Kako ističe, reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku najcelishodnije bi bilo izvršiti izmenama i dopunama Zakona o zvaničnoj statistici Republike Srbije i upravo to je jedna od prvih stvari koje će poslanici i poslanice LSV uraditi u Narodnoj skupštini Republike Srbije.♦