Brisel: Salah Abdesalam optužuje mrtvog brata

Brisel: Salah Abdesalam optužuje mrtvog brata

26/03/2016 Off By

 

‘NOVAC ZA SVE STVARI KOJE SAM MORAO DA PLATIM, KAO ŠTO JE BIO  NAJAM I SLIČNO, DOLAZIO JE OD MOG BRATA BRAHIMA’, REKAO JE SALAH ABDESLAM TOKOM ISTRAGE


 

Info:AGENCIJE

 

SALAH Abdeslam koji je uhapšen pošto se četiri meseca nalazio u bekstvu belgijskoj policiji je otkrio da je njegov brat Brahim Abdeslam glavni operativac napada na Pariz u kojima je smrtno stradalo 130 osoba.


Tvrdi da je automobile, kao i stanove iznajmljivao prema naredbama svog brata Brahima koji se razneo bombom prilikom napada na Pariz.
 ‘Novac za sve stvari koje sam morao da platim, kao što je bio  najam i slično, dolazio je od mog brata Brahima’, rekao je Salah Abdeslam tokom istrage. Tvrdi da je 13. novembra trebao da uđe na stadion i da se raznese bombom. No, kako tvrdi, nije imao kartu za utakmicu pa nije mogao da uđe na stadion. ‘Odustao sam od plana kad sam se parkirao ispred stadiona. Sa mnom su bila trojica koji su izašli iz auta, a ja sam ostao u njemu pa sam zatim otišao“, kazao je Abdeslam istražiteljima.
Zatim je dodao da je nakon što je odustao od izvršenja plana, prema kojem je trebao 13. Novembra da se raznese na stadionu u Parizu, kontaktirao je jednu osobu – Muhameda Abrinija.
Policija pak ima dokaze koji ukazuju da je Abdeslam tog dana kontaktirao više osoba. Istražiteljima je rekao da je Abdelhamida Abaouda, jednog od glavnih odgovornih za napad u Parizu, vidio samo jednom u životu dva dana pre napada na Pariz. Belgijski mediji navode kako istražitelji tvrde da Abdeslamove izjave ne uzimaju kao istinite jer se navodno radi o lažnim iskazima i da Abdeslam uopšte ne sarađuje s policijom. Kako navode policijski izvori, tvrdnja koju je dao Abdeslam da se s Abaoudom sreo samo jednom, nije tačna. Policija otkriva da su Abdeslam i Abaaoud bili zajedno na sudu 2010. godine kada im se sudilo za pljačku. ♦