Veganska i vegeterijanska prehrana spasila bi smrti čak 8,1 milijona ljudi

Veganska i vegeterijanska prehrana spasila bi smrti čak 8,1 milijona ljudi

24/03/2016 Off By

NAUČNICI SU PROUČAVALI ČETIRI MODELA PREHRANE – UOBIČAJENI, VEGETARIJANSKI, VEGANSKI I ZDRAVU PREHRANU S OPŠTIM SMERNICAMA O PREPORUČENIM KOLIČINAMA VOĆA I POVRĆA I OGRANIČENIM UNOSOM CRVENOG MESA, ŠEĆERA I KALORIJA


 

Info: AGENCIJE


VEGANSKA prehrana, koja isključuje konzumaciju svih životinjskih proizvoda uključujući jaja i mleko, spasila bi smrti čak 8,1 milijuna ljudi


 

Smanjenom konzumacijom mesa i povećanim unosom voća i povrća, u svijetu bi se sprečilo nekoliko milijuna smrti na godinu do 2050., znatno bi se smanjile emisije plinova s učinkom staklenika i uštedele bi se milijarde dolara za zdravstveni sektor i borbu protiv klimatskih promena.
Nova naučna studija objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America prva je koja je istovremeno procenjivala učinke prehrane bazirane na vegeterijanstvu na zdravstveni sektor i uopšte na svet.
“Neuravnotežena prehrana odgovorna je za velik deo zdravstvenih teškoća  u celom svetu, a naš sastav prehrane proizvodi više od četvrtine plinova s učinkom staklenika”, kaže voditelj znanstvene studije Marko Springman iz programa Oxford Martin Programme on the Future of Food.
“Ono što jedemo uveliko utiče na naše zdravlje i na svetsku okolinu“, kaže Springman.
Naučnici su proučavali četiri modela prehrane – uobičajeni, vegetarijanski, veganski i zdravu prehranu s opštim smernicama o preporučenim količinama voća i povrća i ograničenim unosom crvenog mesa, šećera i kalorija.
Čak i prehrana s tim opštim smernicama mogla bi da spasi 5,1 milijuna smrti na godinu sve do 2050. Veganska prehrana, koja isključuje konzumaciju svih životinjskih proizvoda uključujući jaja i mleko, spasila bi  smrti čak 8,1 milijuna ljudi.
Kad se radi o klimatskim promenama, ako bi se svet vodio tim smernicama o zdravoj prehrani, emisije plinova s učinkom staklenika smanjile bi se za 29 posto, dok bi vegetarijanska prehrana te emisije smanjila za 63 posto, a veganska za 70 posto.
Nadalje, promjene prehrane uštedele bi od 700 milijarda do 1.000 milijarda dolara na godinu za lečenje i bolovanje dok bi ekonomska korist od smanjenja emisija stakleničkih plinova donela uštedu od 750 milijarda dolara, tvrdi studija.
Naučnici su otkrili da bi se tri četvrtine svih koristi proizašlih iz takvih promena prehrane ostvarile u zemljama u razvoju, a ako bi se merio učinak po glavi stanovnika on bi bio najveći u razvijenim zemljama gdje se jede najviše mesa i gde je najprisutniji  problem presitosti.
Studija se bavi i regionalnim razlikama i savetuje kakve bi intervencije najviše odgovarale pojedinom regionu. Tako bi manja konzumacija crvenog mesa postigla najveći učinak u istočnoj Aziji, na Zapadu i u Latinskoj Americi, a povećan unos voća i povrća smanjio bi smrtnost u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi.
Manji unos kalorija značio bi manje predebelih ljudi, a to bi snažno poboljšalo zdravlje stanovnika istočnog Mediterana, Latinske Amerike i zapadnih zemalja.
Ali sprovođnje tih promena ne bi bilo lako. Da bi se prešlo na prehranu koja se drži opštih preporuka o zdravoj prehrani trebalo bi za 25 posto povećati konzumaciju voća i i povrća u celom svetu  i za 56 posto da se smanji unos crvenog mesa.
Svo stanovništvo na svetu trebalo bi da konzumira 13 posto manje kalorija.
“Ne očekuje se da svako postane vegan“, kaže Springman i dodaje da bi već ‘zdravija i ekološki održivija prehrana mogla bi biti korak u pravom smeru’.