Srbija danas obilježava 17 godina od NATO bombardovanja

Srbija danas obilježava 17 godina od NATO bombardovanja

24/03/2016 Off By

 

STEFANOVIĆ JE REKAO DA JE 167 PRIPADNIKA MUP-A U TOM PERIODU DALO ŽIVOTE TE DA SU POKAZALI KAKO SE VOLI SRBIJA I DA SU ZA NJU SPREMNI DA DAJU NAJVEĆU ŽRTVU, ODNOSNO ŽIVOT


 

Info: AGENCIJE

 

POVODOM obeležavanja 17 godina od početka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović položio je venac na spomen ploču poginulim pripadnicima MUP-a Srbije tokom bombardovanja 1999. godine.


 

– Sedamdeset sedam dana su padale bombe na Srbiju i u tih 77 dana pripadnici policije nisu imali pravo na kukavičluk, imali su pravo samo da budu hrabri i tako su se ponašali, rekao je Stefanović.

On je dodao da je 167 pripadnika MUP-a u tom periodu dalo živote te da su pokazali kako se voli Srbija i da su za nju spremni da daju najveću žrtvu, odnosno život.

– To je stvar koju Srbija nikada ne sme da zaboravi, ne sme da zaboravi nikada ni njihove porodice i ne sme da se seća njihovih žrtava samo u danima kada se obeležava ovakvo stradanje naših najvećih heroja, ali u ovom danu zajedno moramo da gledamo u budućnost. Ovo je dan kada shvatamo da smo takvom žrtvom, da smo zajedničkim naporom uspeli da stignemo do toga da budemo poštovana zemlja u svetu, naveo je ministar.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije predstavljalo je završnu fazu rata na Kosovu, a trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. Intervencija je izvršena kao odgovor na napade snaga bezbednosti tadašnje SR Jugoslavije na Albance na Kosovu, zbog optužbi da te snage vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

Konačan broj žrtava NATO vazdušnih napada zvanično nije saopšten, a prema procenama u Srbiji, kreće se između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.♦