Hag: danas presuda Radovanu Karadžiću

Hag: danas presuda Radovanu Karadžiću

24/03/2016 Off By

HAŠKI TUŽITELJI ZATRAŽILI SU, U ZAVRŠNIM REČIMA NA KRAJU SUĐENJA, DA SE KARADŽIĆ PROGLASI KRIVIM I OSUDI NA KAZNU DOŽIVOTNOG ZATVORA.KARADŽIĆ JE ZA SEBE TRAŽIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU


 

Info: AGENCIJE

 

RASPRAVNO veće Haškog tribunala danas će izreći presudu bivšem lideru Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene progonom Bošnjaka i Hrvata, njihovim istrebljenjem, ubistvima i deportacijama tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.


 

Optužnicom je obuhvaćeno 11 tačaka, a prva ga tereti za genocid počinjen u sedam opština u Bosni i Hercegovini – Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. Drugom tačkom optužnice obuhvaćen je genocid počinjen u Srebrenici.
Karadžića se tereti da je te zločine počinio u četiri udružena zločinačka pothvata – genocid u Srebrenici, širenje terora među civilnim stanovništvom opkoljenog Sarajeva, sprovođenje kampanje granatiranja i snajperskog delovanja, uzimanje osoblja UNPROFOR-a za taoce sa ciljem vršenja pritiska na međunarodnu zajednicu.
Haški tužitelji zatražili su, u završnim rečima na kraju suđenja, da se Karadžić proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora.
Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.♦